SRBIJA NA OVO ČEKA 33 GODINE: Dance smo poslednji put pobedili u kvalifikacijama za Evro na koji su otišči umesto nas i osvojili ga

O. M.

08. 09. 2024. u 09:37

U neđelju od 18.00, na "Parken stadionu" u Kopenhagenu, Srbija će u drugom kolu grupe A Lige nacija igrati sa domaćinom Danskom.

СРБИЈА НА ОВО ЧЕКА 33 ГОДИНЕ: Данце смо последњи пут победили у квалификацијама за Евро на који су отишчи уместо нас и освојили га

FOTO: Tanjug/AP

Posle prvog kola Danci su iznenađujući lideri grupe. Pobedili su Švajcarce na otvaranju, prilično lakih 2:0 je bilo, dok su Srbija i evropski šampion Španija podelili bodove na "Rajku" - 0:0.

Liga nacija je takmičenje koje odgovara Srbiji. Naši momci samo u drugom izdanju nisu izborili plasman u viši razred, kada su završili takmičenje iza Mađarske i Rusije, a ispred Turske. U prvoj sezoni smo se iz C lige preselili u B, a u trećem smo avanzovali u elitni razred i to posle razočaravajućeg starta. Izgubili smo tada od Norveške, ali je posle toga usledila serija od 13 osvojenih bodova od mogućih 15 i zaslužen plasman u A ligu.

U svim izdanjima Lige nacija zbirno, Srbija je izgubila samo tri od 19 utakmica.

Uprkos lošim rezultatima na Evropskom prvenstvu ovog leta i kritikama jednog dela javnosti, Dragan Stojković Piksi ostao je selektor i čini se posle utakmice protiv evropskog šampiona i branioca Lige nacija da je to bio pravi potez.

Piksi je uoči utakmice poručio da su "orlovi" u Kopenhagen došli da ostvare povoljan rezultat. Nije rekao šta bi to bilo, ali bod bi nam svakako odgovarao, naročito ako Španija kako se očekuje pobedi Švajcarsku.

Remi Srbije od 0:0 protiv Španije na otvaranju takmičenja ide u prilog i Dancima, koji bi pobedom pobegli "orlovima" na pet bodova, a Španiji najmanje na dva, čak i ako "furija pobedi Švajcarce.

Danska je počela život pod novim selektorom, nakon što je Kasper Hjulmand podneo ostavku na mesto selektora nakon ispadanja u osminu finala Eura 2024. u Nemačkoj. Na tom šampionatu Danska nije ostvarila pobedu, remizirala je u sve tri utakmice u grupi, uključujući 0:0 protiv Srbije, a zatim eliminisana od domaćina nakon poništenog gola i dosuđenog penala.

Hjulmandova stalni naslednik još nije izabran, a Lars Knudsen trenutno vodi tim kao privremeni selektor, verovatno samo za ovaj "prozor" Lige nacija, slično ulozi Lija Karslija u Engleskoj.

Bivši menadžer Lestera Sitija je naširoko hvaljen nakon uspešne prve utakmice na klupi, pošto je Danska pobedila četvrtfinaliste Evropskog prvenstva, Švajcarsku sa 2:0 u četvrtak uveče. Ovaj uspešan početak trećeg uzastopnog nastupa u A ligi daje im priliku da ponove uspeh iz prethodna dva izdanja i obezbede plasman u četvrtfinale u novom, proširenom formatu.

Izveštaj lekarskog tima kaže da su svi reprezentativci Srbije spremni za utakmicu.

Naša reprezentcija se do sada u istoriji sastala 11 puta sa Danskom. Skor je trenutno izjednačen sa po pet pobeda i jednim neodlučenim ishodom. Ipak, Srbija od obnove samostalnosti nije pobeđivala DAnsku. Poslednji trijumf ostvarili smo u kvalifikacijama za nesrećni Evro 1992, kada smo Dance dobili 2:0 na "Parkenu", završili kvalifikacije ispred njih, ali su na kraju oni otišli u Švedsku umesto sankcijama kažnjene naše reprezentacije - i postali evropski prvaci.

Danska je pobedila u 11 od poslednjih 12 utakmica kod kuće, uz jedan remi, protiv Švajcarske u martu, što su "ispravili" prošlog četvrtka pobedom nad istim rivalom. Srbija je te večeri uspešno odolela pritisku Španije, a uz to je Luka Jović koji je u špicu napada zamenio odsutne Aleksandra Mitrovića i Dušana Vlahovića, propustio idealnu priliku za gol.

Verujemo da će danas Jović ili neki igrač iz drugog plana pronaći put do mreže danskog gola.

KLIKNI NA LINK ZA NAŠ TIP: GG (KVOTA 2,02)

Ovu i sve druge analize mečeva i najnovije vesti vezane za sport i klađenje možete pročitati i na našoj novoj aplikaciji za Android i iOS 

Preuzmite našu aplikaciju za ljubitelje klađenja

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VILANDER ŠOKIRAO SVET: Nije čudno kada Đoković gubi!