ENGLESKA NOĆNA MORA SE VRATILA: Irska ima novog selektora koji zna kako se pobeđuje "Gordi Albion"

O. M.

07. 09. 2024. u 10:08 >> 10:10

U subotu od 18 časova, na stadionu "Aviva" u Dablinu, Engleska gostuje Irskoj u prvom kolu Grupe B Lige nacija.

ЕНГЛЕСКА НОЋНА МОРА СЕ ВРАТИЛА: Ирска има новог селектора који зна како се побеђује Горди Албион

FOTO: Tanjug/AP

Dvostruki uzastopni finalista Evropskog prvenstva i bronzani sa prvog izdanja Lige nacija postepeno je kvario svoj plasman u Ligi A pa je od trećeg, preko devetog stigao do pretposlednjeg 15. mesta u prošloj sezoni pa će ovo izdanje nastupiti u drugom razredu.

Protivnici gordom Albionu biće još Finska i Grčka, pa ne bi trebalo da bude problema da se izbori povratak u elitu, ali treba prvo skočiti pa reći hop.

Misiju povratka Englezi počinju bez stalnog selektora, pošto je donedavni selektor mlade reprezentacije Li Karsli, koji je trenutno na toj funkciji, samo privremeno rešenje dok se ne nađe stalna zamena za Gareta Sautgejta, čija (ne)uspešna era je završena posle poraza u finalu Ebropskog prvenstva.

Iako su se mnogi pitali kako je Engleska uopšte stigla do finala, s obzirom da je Sautgejtova ekipa često izgledala tromo i neinspirativno tokom turnira, a mnogo sreće imali su u utakmicama sa Slovačkom i Holandijom u nokaut fazi, pa i sa Srbijom u grupi.

Karsli se već prvim spiskom izjasnio da će biti zaokreta u igri, pošto se zahvalio nekolicini igrača i pozvao nekoliko novih imena.

Trenera je promenila i Irska, koja je angažovala bivšeg selektora Islanda i Jamajke Hajmira Halgrimsona. Islanđanin od privremenog rešenja, Džona Ošeja preuzima ulogu stalnog naslednika Stivena Kenija, koji je loše prošao u pokušaju da okonča sušu u Irskoj na velikim turnirima posle Eura 2016, pobedivši u samo 11 od 40 utakmica.

Možda je stranac idealno rešenje da Ircima vrati nacionalni ponos, pošto su ih strani selektori odveli na tri od poslednja četiri velika takmičenja na kojima su učestvovali, Englez Džek Čarlton na Euro 1988, Italijan Đovani Trapatoni na Euro 2012 i Martin Onil na Euro 2016, mada je on uslovno rečeno stranac, jer je iz Severne Irske. Samo je Mik Makarti na kraj usvog prvog mandata odveo momke u zelenom na mundijal u Japan i Južnu Koreju 2002. godine.

Ostaje da se vidi da li će Halgrimson zaista biti dobar izbor, jer je Džon Ošej u svojoj privemenoj ulozi ostvario nekoliko zapaženih rezultata, uključujući pobedu nad Mađarskom i remi sa Belgijom, uz poraze od Švajcarske i Portugala. S druge strane, Halgrimson je napustio klupu Jamajke nakon lošeg rezultata na Kopa Amerika.

Republika Irska nije pobedila Englesku od Evropskog prvenstva 1988. godine, kada ju je predvodio slavni Englez Džeki Čarlton, remizirajući narednih šest susreta pre nego što je selekcija tri lava pobedila sa tri gola u prijateljskoj utakmici 2020. godine.

Ali, Halgrimson ima lepasećanja na suele sa Engleskom, jer je bio ko-slektor Islanda sa Larsom Lagerbekom kada su momci na putu do četvrtfinala naneli jedan od najbolnijih poraza Englezima u istoriji reprezentacije kolevke fudbala.

KLIKNI NA LINK ZA NAŠ TIP: X2&1+|&1+|| (kvota 2,35)

Ovu i sve druge analize mečeva i najnovije vesti vezane za sport i klađenje možete pročitati i na našoj novoj aplikaciji za Android i iOS 

Preuzmite našu aplikaciju za ljubitelje klađenja

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ODMAH REŠITE TO Vučiću prišao meštanin Donje Trešnjice, predsednik munjevito reagovao (FOTO)