SAN MARINU RASTU APETITI: Čekali više od 30 godina na prvu pobedu u istoriji, a sad bi da vežu i drugu

O. M.

10. 09. 2024. u 10:30 >> 14:19

SAMO nekoliko dana nakon svoje istorijske prve pobede u takmičarskim utakmicama, fudbaleri San Marina pokušaće da ostvare i drugu, kada se sastaju sa Moldavijom u D Ligi nacija.

САН МАРИНУ РАСТУ АПЕТИТИ: Чекали више од 30 година на прву победу у историји, а сад би да вежу и другу

FOTO: Tanjug/AP

I dalje su najslabije rangirani tim na svetu, ali to bi uskoro moglo da se promeni i to ne ako FIFA pod svoje skute primi disidente iz Eritreje, nego zato što San Marino duva u vrat Lihtenštajnu, koga je pobedio, i Malti, koju je u međuvremenu Moldavija ispratila iz Kišinjeva praznih šaka.

Istorija je napravljena u četvrtak uveče u San Marinu, pošto je ta mikrodržava konačno okusila pobedu u zvaničnom takmičarskom meču, a pogodak Nika Sensolija u 53. minutu pokazao se dovoljnim da porazi kolege iz Lihtenštajna.

Prva pobeda bilo koje vrste u poslednjih 20 godina proslavljena je burno, jer je nacija koja se nalazi na dnu FIFA svetske rang-liste po prvi put osvojila tri boda.

Sa populacijom od samo 33.000 ljudi, ekipa San Marina je uglavnom sastavljena od amatera, a prethodno su izgubili 196 od 205 odigranih utakmica - uključujući tri do sada ove godine.

Njihov remi bez golova sa Sent Kitsom i Nevisom u martu bio je prvi put da su "bjankazuri" uopšte izbegli poraz od 2022. godine, a njihovi rezultati u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvu bili su čak i za njihove uslove katastrofalni.

Sada, ljudi Roberta Čevolija će nastojati da podrže svoj dugo očekivani uspeh tako što će ispisati još jednu stranicu istorije, plasmanom u C Ligu nacija. Za takav podvig potrebno je samo da osvoje prvo mesto u svojoj grupi D1, mada bi i sa drugog mesta išli u baraž, ali to bi bila daleko teža i gotovo nemoguća misija za njih.

Tradicija će biti protiv San Marina u utorak: kada su se pre šest godina sastali sa svojim domaćinima u inauguracionoj Ligi nacija, Moldavija je pobedila i kod kuće i u gostima bez primljenog gola.

Ukupan rezultat je 6:0 za Moldavce do sada.

Ekipa Sergeja Kleščenka je vodila sa dva gola na poluvremenu, zahvaljujući otvaranju Mihajla Kajmakova i penalu Jona Nikolaeskua, a izdržali su tokom drugog poluvremena i osvojili maksimalan broj poena.

"Trikolori" su, poput svojih današnjih rivala, u usponu. Malo je nedostajalo da postanu najniže rangirana selekcija svih vremena koja je stigla do velikog turnira, pošto su iščupali bodove Poljskoj, Albaniji i Češkoj u kvalifikacijama za Euro 2024.

Na kraju su izgubili u odlučujućoj "pobednik uzima sve" utakmici protiv Čeha, gde im je pobeda bila dovoljna za plasman na završni turnir, dok bi čak i sa remijem završili ispred velike Poljske na tabeli.

Ali bar sada ima veliku šansu da se vrati u C ligu, odakle je ispala 2020. godine. Moldavija je za dlaku propustila promociju prošli put - završila je samo iza Letonije na gol-razliku - pa će želeti da izbegnu skupo grešku kod kuće sa San Marinom.


NAŠ TIP: 3+ (KVOTA 1,62)

Ovu i sve druge analize mečeva i najnovije vesti vezane za sport i klađenje možete pročitati i na našoj novoj aplikaciji za Android i iOS 

Preuzmite našu aplikaciju za ljubitelje klađenja

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TEMELJ ZA MEĐUSOBNO RAZUMEVANJE I MIR: Pismenost je osnovno ljudsko pravo, a ne privilegija