"REDSI" PRIZIVAJU 2005, "ROSONERI" 2007: Luka Jović propušta evropski klasik nad klasicima, Pavlović komanduje odbranom Milana

O. M.

17. 09. 2024. u 08:45 >> 09:34

NOVI format Lige šampiona uveden je između ostalog, a zapravo najviše zbog, češćih duela jakih ekipa pre eliminacione faze. Upravo zahvaljujući tome, već u prvom kolu gledaćemo nekoliko takvih duela, ali definitivno najveća poslastica je meč koji se od 21 čas igra na "San Siru".

РЕДСИ ПРИЗИВАЈУ 2005, РОСОНЕРИ 2007: Лука Јовић пропушта европски класик над класицима, Павловић командује одбраном Милана

Profimedia

Sedmostruki šampion Milan dočekuje šestotrukog prvaka Evrope Liverpul.

Biće to njihov peti dueč u Ligi šampiona i treći ligaški, pošto su prva dva doživeli u finalima, koja su podelili na ravne časti - 2005. je u onom epskom istanbulskom finalu slavio Liverpul posle 0:3 na poluvremenu, a dve godine kasnije radovali su se fudbaleri Milana.

To atinsko slavlje "rosonera" u režiji dvostrukog strelca Pipa Inzagija, bilo je poslednje u Ligi šampiona i jedno od poslednjih protiv engleskih timova. Od tada je Milan igrap čak 21 put protiv ekipa iz Premijer lige i upisao čak 12 poraza i šest neodlučenih, uz samo tri pobede.

Nijedna od te tri pobede nije došla protiv Liverpula s kojim su se sastali još dva puta, u sezoni 2021/22. Prošle sezone su uz više sreće nego pameti pobedili Njukasl u grupnoj fazi, a pretprošle Totenhem u osmini finala. Treća pobeda stigla je protiv Arsenala, s kojim su međutim imali još nekoliko okršaja u datom periosu i sem jednog remija upisali još tri poraza.

Dom Milana (možda još ne zadugo), San Siro, nekada jedan od najstrašnijih stadiona u Evropi, takođe je izgubio reputaciju. "Rosoneri" u poslednje vreme imaju manje nego polovičan učinak kod kuće, što predstavlja značajan pad u odnosu na godine kada su dominirali italijanskim i evropskim fudbalom.

Imaju i loš početak sezone Serije A pod novim trenerom Paulom Fonsekom, gde su tri utakmice prošli bez pobede. Jedna od retkih svetlih tačaka bio je Strahinja Pavlović, reprezentativac Srbije koji se snašao već u prvom nastupu u crveno-crnom dresu. DAnas će imati priliku da se oproba protiv jednog od najsurovijih napada na svetu, gol-mašineriji Arnea Slota. Nažalost srpskih ljubitelja fudbala, PAvlović neće imati društvo zemljaka Luke Jovića koji nije prijavljen za Ligu šampiona, kontroverznom odlukom trenera Fonseke.

Trijumf Milana od 4:0 protiv Venecije u njihovom poslednjem meču probudio je nadu da tim stiče nivo forme dovoljan da se suprotstavi najboljim ekipama Evrope.

On je donekle i smanjio protisak sa pleća Fonseke o čijem trenerskom (ne)umeću je već počelo da se govori po hodnicima "San Sira".

S druge strane, novi menadžer Liverpula Arne Slot postao je za kratko vreme od dolaska na "Enfild" ljubimac navijača, ali i engleskih medija. Reputaciju Holanđanina nije pokvario ni poraz "redsa" od Notingema u poslednjem kolu Premijer lige.

Navijači "crvenih" uvek rado dolaze na "San Siro" ne propuštajući da dosloe ranu Milaneza zbog preokreta iz 2005. godine za koji čini se ni revanp u finalu dve godine kasnije nije bio dovoljna satisfakcija. Liverpul je i pre i posle toga osvajao ušati pehar, ali to istanbulsko veče opstaje na pijedestalu kao najveći spomenik slavne istorije jednog od najvećih evropskih klubova.

Ali, vratimo se današnjem, Slotovom Liverpulu. Holanđanin ima zadatak da vrati Liverpul u Ligu šampiona nakon njihovog odsustva iz najvećeg evropskog takmičenja prošle sezone, kada su igrali u Ligi Evrope. Ta kampanja je završena u Italiji, kada su ispali od potonjeg šampiona Atalante.

Uprkos razočaravajućoj završnici, Liverpul je uspeo da pobedi 1:0 u Bergamu, ali je izgubio sa 3:0 na "Enfildu". Crveni su pobedili u četiri od poslednjih pet gostovanja u Italiji, uključujući i već pomenutu pobedu nad Milanom od 2:1 2021/22, ali i nad Introm na istom ovom stadionu u osmini finala iste te sezone, kao 5:0 protiv Atalante pre nekoliko godina.

Jedini poraz, od 4:1, doživeli su u Napulju šre dve godine. Zanimljivo, Napoli je ostvario i prethodne dve pobede u duelima Liveprula sa italijanskim timovima, uključujući i one sezone kada su "redsi" i Napolitanci bili u istoj grupi Lige šampiona sa Crvenom zvezdom.

Liverpul je evidentno kvalitetniji i timski i pojedinačno, uz to ima i boljeg stručnjaka na klupi, a i u boljoj je formi generalno gledano u prkos porazu od Notingema za vikens. Ima i tradiciju na svojoj strani, ali sve to skupa ne mora ništa da znači u derbiju.

Kliknite na link za NAŠ TIP: GG&3+ (kvota 1,91)

Preuzmite našu aplikaciju za ljubitelje klađenja

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
JELENA ĐOKOVIĆ ŠOKIRALA SVET: Novakova žena videla šta je učinio Janik Siner i uradila - ovo! (FOTO)

JELENA ĐOKOVIĆ ŠOKIRALA SVET: Novakova žena videla šta je učinio Janik Siner i uradila - ovo! (FOTO)

Teniski svet je uzdrmala informacija da je Janik Siner bio pozitivan na doping testu. I to dvaput. U aprilu je on saznao da je "uhvaćen", potom se branio daleko od očiju javnosti, jer je čitava stvar nekim čudom bila zataškana i niko osim najužih Sinerovih saradnika i onih koji su vršili istragu o tome nisu ništa znali, a to je saznao čitav svet - tek kada je oslobođen optužbi. Međutim, to nije jedina stvar koja je iznervirala mnoge. Ali, sve njih, iznervirane - oduševila je, niko drugi do, Jelena Đoković.

16. 09. 2024. u 19:32

REAKCIJA MILOŠA BIKOVIĆA Video da je Nemanja Majdov suspendovan jer se krstio na Olimpijskim igrama, pa uradio ovo

REAKCIJA MILOŠA BIKOVIĆA Video da je Nemanja Majdov suspendovan jer se krstio na Olimpijskim igrama, pa uradio ovo

Reprezentativac Srbije u džudou Nemanja Majdov objavio je nešto neverovatno: posle Olimpijskih igara u Parizu, na kojima je učestvovao u kategoriji takmičara do 90 kilograma težine, suspendovan je iz sporta - jer se krstio pred izlazak na borilište u prestonici Francuske. Sada mu je veliku podršku poslao naš proslavljeni glumac, Miloš Biković, koji živi i radi u Rusiji.

16. 09. 2024. u 19:54

Komentari (0)

4 proizvoda koja vaša deca koriste svaki dan i koja morate dobro odabrati jer mogu biti opasna po zdravlje