VEROVALI ILI NE? „Delfini“ su autsajderi

TIP redakcija

16. 07. 2023. u 07:30

SVETSKO prvenstvo u vaterpolu održaće se u Japanu od 17. do 29. jula

ВЕРОВАЛИ ИЛИ НЕ? „Делфини“ су аутсајдери

FOTO: VSS/A. Krupanić

Jako dugo se nije desilo da vaterpolo reprezentacija Srbije dolazi na veliko takmičenje u drugom redu favorita koji će se boriti za medalju. Nastupi „delfina“ u poslednje vreme nisu impresivni, a predstojeće Svetsko prvenstvo u Japanu (od 17. do 29. jula) je odlična prilika da se dobro zaradi, ukoliko i dalje verujete u naše momke. Kvota je ogromna, čak 20 da će se Srbija popeti na tron, koji smo u istoriji pet puta osvajali.

Tim koji sa klupe predvodi novi selektor Uroš Stevanović, u Fukoki neće imati pomoć jednog od najboljih igrača - Dušana Mandića. Levoruki bombarder nije igrao u proteklih skoro šest meseci, zato je odlučio da uzme pauzu i spremi se za klupsku sezonu. Osim njega, tim je sličan onom koji je prošle godine u Mađarskoj zauzeo peto mesto na Svetskom prvenstvu. Međutim, ono što brine jesu slabiji rezultati nakon toga.

Ubrzo je usledio loš rezultat na Evropskom prvenstvu u Splitu, samo deveto mesto. Zbog toga smo bili prinuđeni da igramo kvalifikacije za šampionat Starog kontinenta u Izraelu, a izdanja na nedavnom Svetskom kupu ne ulivaju optimizam, jer je ubeležen poraz od Rumunije, uz tek sedmo mesto.

Ni grupa u kojoj se nalazimo nije naivna. Prvi rival Španija najveći je favorit da odbrani zlato, osvojeno pre 12 meseci. Generacija „furije“ u proteklih pet godina okitila se sa čak osam medalja, pa sa pravom stižu u Japan sa jasnom ambicijom da nastave planetarnu vladavinu. Prva violina tima je svakako izvrsni šuter Alvaro Granados, igrač Novog Beograda, koji je bio MVP fajnal-ejta Lige šampiona.

Zanimljivo, naši vaterpolisti zajedno treniraju sa Crnom Gorom u bazi u Kašivazakiju. Ujedno će se i sa našim južnim susedima verovatno voditi borba za drugu poziciju u grupi koja bi donela lakšeg rivala u plej-ofu za četvrtfinale.

Sistem takmičenja je takav da prvoplasirane ekipe iz svake grupe prolaze direktno u četvrtfinale, a drugoplasnirani i trećeplasirani se ukrštaju u baražu. Naša grupa se u nokaut fazi sastaje sa rivalima iz grupe "C" u kojoj se nalaze Hrvatska, Mađarska, Argentina i domaćin Japan.

Najveće šanse da preotmu tron Španiji daju se Italijanima. Selektor „azura“ Alesandro Kampanja nije mnogo menjao pošto se u timu nalazi 12 igrača koji su bili srebrni u Budimpešti pre godinu dana. Na spisku se nalazi samo jedan debitatant, a u ekipu se vraćaju Rencuto Jodiće i Veloto. U prvom redu favorita je svakako i Mađarska, kao i Hrvatska, dok će za Grčku veliki hendikep biti neigranje Angelosa Vlahopulosa ,vedete Novog Beograda, zbog porodičnih problema.

Spisak grupa i kvote za pobednike grupa:

Grupa A

SAD 2,00

Australija 25

Kazahstan 200

Grčka 1,75

Grupa B

Kina 500

Francuska 15

Kanada 200

Italija 1,01

Grupa C

Hrvatska 2,10

Mađarska 1,65

Argentina 500

Japan 25

Grupa D

SRBIJA 7

J. Afrika 500

C. gora 6

Španija 1,22

Pobednici

2009. Srbija

2011. Italija

2013. Mađarska

2015. Srbija

2017. Hrvatska

2019. Italija

2022. Španija

Raspored

17. jul 

12.30 Španija – Srbija

19. jul

9.00 J. Afrika – Srbija

21. jul

5.00 C. gora – Srbija

Preuzmite našu aplikaciju za ljubitelje klađenja

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
I RUSI SU ZATEČENI: Evo koga je Ramzan Kadirov imenovao za ministra sporta Čečenije

I RUSI SU ZATEČENI: Evo koga je Ramzan Kadirov imenovao za ministra sporta Čečenije

Imajući u vidu da rat u Ukrajini uveliko u trećoj godini otkako je počeo u februaru 2022, čak i oni koji nisu pomno pratili situaciju u Rusiji u međuvremenu su veliki broj puta informasani šta radi prvi čovek Čečenije, Ramzan Kadirov, jedan od najvećih poštovalaca ruskog predsednika Vladimira Putina. Ipak, ono što je sada odlučila pomenuta "glava Čečenske Republike", kako mu glasi zvanična titula, zbunila je i rusku javnost.

21. 05. 2024. u 20:03

Komentari (0)

ŠOK PRED OLIMPIJSKE IGRE: Najbolja srpska košarkašica u 28. godini završila karijeru! (VIDEO)