NA KORAK OD SNA: Japanci nadomak istorijske titule u Ligi nacija, poslednja prepreka su ''žilavi'' Francuzi

V.M.

30. 06. 2024. u 11:00

U finalu Lige nacija za odbojkaše sastaće se Japan i Francuska koji ukršataju koplja od 20 časova u ''Atlas areni'' u Lođu.

НА КОРАК ОД СНА: Јапанци надомак историјске титуле у Лиги нација, последња препрека су жилави Французи

Foto: Profimedia

Iako su bez svog startnog primača Rana Takahašija na završnom turniru, to ne predstavlja problem za Japance koji su se ''prošetali'' do finala. Prvo su u četvrtfinalu rutinski savladali Kanadu s 3:0 u setovima, a zatim su sinoć istim rezultatom bili bolji od Slovenije.

Ovo će im biti prvo finale ikada i ''samuraji'' imaju veliku priliku da pobedom ispišu istorije svoje reprezetnacije koja je u poslednjih par godina u velikom usponu.

Glavni "krivac" za to je sjajni trener Filip Blan koji radi neverovatan posao. Iako je glavni trener od 2022. godine, pre toga je pet godina radio kao asistent i kordinator i pažljivo je gradio ovu reprezentaciju koja je trenutno jedna od najkvalitetnijih na svetu.

Atletski je u pitanju veoma sposobna ekipa, bukvalno "lete" po terenu, spašavaju svaku loptu koja se može spasiti, a za napad se na ovom završnom turniru brinu korektor Nišida i kapiten Išikiva koji je jedan od najboljih odbojkaša sveta.

Sem toga što bi ispisali istoriju ovom pobedom, ''samuraji" bi trijumfom takođe na idealan način dočekali Olimpijske igre na kojima će biti jedni od favorita iz senke.

Što se tiče Francuza, oni takođe igraju bez Ervina Ngapeta koji je ulazio u igru par puta da servira i očigledno je da ga čuvaju za Olimpijske igre na kojima brane titulu, a pored njega nema ni najboljeg srednjeg blokera ekipe Bartolomeja Šinenjezea zbog povrede, ali to evidentno nije problem za ''galske petlove''.

Protiv rezervnog tima Italije su se baš namučili u četvrfinalu, dva puta su jurili set zaostatka i gubili su sa 0:4 u tajbrejku, ali uspeli su da se vrate i na kraju zasluženo slave, a zatim je usledilo veliko iznenađenje protiv Poljske.

I tu je viđen veoma zanimljiv meč, takođe se igralo pet setova i ponovo su u tajbrejku imali veliki zaostatak (9:12), ali opet su pokazali da su najbolji kada je to najteže i na krilima Patrija, Klevenoa i dizača Brizara preokrenuli su meč i slaviši s 18:16 u odlučujućem setu.

Za razliku od Japana, Francuzi su već osvajali ovo takmičenje 2022. godine i daleko su iskusnija reprezentacija, što im može biti određena prednost na današnjem meču.

Zanimljivo je to da su se ovi rivali susreli pre tačno osam dana za vreme treće nedelje Lige nacija i tada su Francuzi prokockali prednost od 2:0 u setovima, a Japance je do velikog preokreta predvodio Išikava sa čak 33 osvojena poena.

Ono što može biti problem za ''galske petlove'' je umor, dva dana zaredom su igrali iscrpljujuće mečeve od po pet setova za raliku od Japana koji je ukupno odigrao šest setova na ovom završnom turniru, pitanje je imaju li snage za novi maraton i zbog toga blagu prednost na današnjem susretu dajemo ''samurajima'' koji će biti izuzetno motivisani da osvoje svoju prvu Ligu nacija.

NAŠ TIP: Japan - Francuska 1 (kvota 1,95)

POGLEDAJTE NAJNOVIJU EPIZODU KLADIONIČARSKIH PRIČA

Preuzmite našu aplikaciju za ljubitelje klađenja

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AMERIKA GLEDALA U NEVERICI: Rus izašao pred hiljade Amerikanaca ogrnut ruskom zastavom, evo šta mu se desilo (VIDEO)