OD TRAKE DO UNAPREĐENJA I LJUBAVI: Nevena i Miodrag u "DŽonson elektriku" u Nišu dobili prvi posao nakon studija i napredovali u struci

J. Ćosin

31. 03. 2022. u 08:27 >> 08:27

NEVENA (35) i Miodrag Mladenović (31) priliku da znanje stečeno na fakultetu primene u praksi dobili su već na svom prvom radnom mestu.

ОД ТРАКЕ ДО УНАПРЕЂЕЊА И ЉУБАВИ: Невена и Миодраг у Џонсон електрику у Нишу добили први посао након студија и напредовали у струци

Foto J. Ćosin

Odmah nakon završetka studija, ona na Mašinskom, a Miodrag na Elektronskom fakultetu, započeli su radni odnos u fabrici "Džonson elektrik" u Nišu. Udruženim snagama i stečenim znanjem zajedno su učili, napredovali, usavršavali se, a iz takvog timskog rada rodila se i ljubav, pa su nedavno stali pred oltar.

Takvo iskustvo njima je, kažu, značilo mnogo. Na poslovnom planu dobili su priliku da se zajedno probijaju za ono za šta su se školovali, gurajući jedno drugo u nova iskustva i izazove, pa su već za nekoliko godina rada u ovoj kompaniji došli do visoke pozicije procesnih inženjera.

- U julu će biti ukupno sedam godina kako radim u "Džonsonu". Trenutno radim na poziciji procesni inženjer, a tada, 2015. godine, počela sam na poziciji pripravnika, odnosno kao mladi procesni inženjer. To je bio program preko Nacionalne službe za zapošljavanje. Ovo je moj prvi posao u struci. Imala sam program pripravničke prakse i meni je to dosta značilo, jer zapravo tu sam primljena kao neko bez dana radnog iskustva. Za to vreme sam učila bukvalno sve osnove ovog posla. Kasnije, kada sam dobila ugovor za procesnog inženjera, uspela sam sve znanje da iskoristim i, naravno, ono se i dalje nadograđuje - priča nam Nevena.

Foto J. Ćosin

Ona ističe da su iz kompanije imali poverenje u njih kao početnike bez iskustva, da ih nauče i obuče da rade ono o čemu su do tada samo učili iz knjiga. Svako je imao mentora na kojeg je mogao da računa, a nekoliko godina kasnije, oni su postali ti koji obučavaju, ali i nadograđuju znanje stečeno na poslovnim putovanjima i praksama.

- Od početka se pokazalo da je fabrika mesto gde može dosta toga novog da se nauči, od savremene tehnologije, putovanja, usavršavanja. Ja sam imala dve godine prakse u Mađarskoj. Bili smo zaduženi za transfer-linije. Trebalo je da jednu liniju, koja tamo već par godina radi i proizvodi stabilno, prenesem ovde kod nas, da osposobimo, pokrenemo, da ovde i mi krenemo da radimo iste motore, čak smo u međuvremenu napredovali, pa proizvodimo više nego tada tamo - ističe ona.

Kaže da joj u svemu znači podrška njenog supruga Miodraga, kojeg je upoznala u fabrici.

- Ja sam u "Džonson" došao pola godine posle Nevene. Najpre na poziciji tehničara održavanja, na montaži. To je za mene bilo značajno jer sam ja odmah nakon završetka studija uspeo da dobijem mogućnost da u ovoj kompaniji započnem karijeru, najpre na poziciji tehničar održavanja, a dve i po godine kasnije, mogućnost da napredujem i postao sam procesni inženjer, kao i Nevena. Meni je značilo to što sam nakon studija osnovao radni odnos. Uspeo da sve to što sam učio na fakultetu, da vidim kako u praksi izgleda. Na poziciji tehničara bliži sam bio samoj tehnici i tehnologiji koju "Džonson" koristi, koja je savremena. Dosta toga sam naučio tada u praksi, razumeo bolje, što mi je pomoglo na poziciji inženjera - priča nam Miodrag.

Foto J. Ćosin

Kaže da on i njegova supruga rade na istom projektu, drže iste linije, što im mnogo znači i privatno.

- Dobro je prvenstveno zbog organizacije i privatnog života. Zajedno dolazimo na posao, koristimo jedno prevozno sredstvo, zajedno odlazimo. Kada se javi potreba za prekovremenim radom, pošto radimo na istom projektu, uklapamo se u zavisnosti od privatnih obaveza. Nekad ostane ona, nekad ja - kaže Miodrag.

 

U NIŠU ZAPOSLILI 2.277 LjUDI

kompanija "Džonson elektrik" ( Johnson Eletric) nalazi se na listingu berze u Hongkongu. Proizvodi inovativna pokretačka rešenja - motore, prekidače, aktuatore, ventilatore, pumpe. Globalni godišnji proizvodni kapacitet od preko milijardu jedinica. Zapošljava preko 35.000 ljudi u 22 zemlje sveta. Proizvodnja u Nišu počela je 2014. godine, gde trenutno radi 2.277 ljudi, na objektu izgrađenom na 23.000 kvadrata.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (2)