ZNANJEM UZDIŽE FARMU I IMANJE: Agroekonomista Pavel David Mihalj, iz Boljevaca kod Surčina, spojio obrazovanje i porodičnu tradiciju

Š. Marović

28. 04. 2022. u 11:33

KADA je navršio 18 godina, Pavel David Mihalj (26) iz surčinskog naselja Boljevci od dede Pavela dobio je na upravljanje farmu svinja.

ЗНАЊЕМ УЗДИЖЕ ФАРМУ И ИМАЊЕ: Агроекономиста Павел Давид Михаљ, из Бољеваца код Сурчина,  спојио образовање и породичну традицију

David Pavel Mihalj, Foto P. Milošević

Od tada do danas ovaj vredni i ambiciozni mladić uradio je mnogo, pa sada na rodnom imanju uzgaja oko 2.500 svinja i 250 mangulica i obrađuje više od 600 hektara plodne zemlje. Uz sve to diplomirao je agroekonomiju na Poljoprivrednom fakultetu u Beogradu.

Njegov rad u minulih osam godina krunisan je nedavno prestižnom nagradom Grada Beograda "Despot Stefan Lazarević" za poljoprivredu.

Pre dva dana posetili smo Davidovo gazdinstvo u Boljevcima i uverili se da su vešte dedine ruke i iskustvo koje je preusmerio na unuka i te kako urodili plodom. Rezultati rada su svake godine sve vidljiviji, a posao neprekidno napreduje. Učetvorostručio je broj svinja i povećao površine svojih njiva. Ne skrivajući zadovoljstvo ni želju da u svemu što radi bude još bolji i uspešniji, David nam je pokazivao svoju farmu, mangulice, uzorane njive...

- Za sve što sam naučio o poljoprivredi i stočarstvu, osim fakultetu, najiskrenije sam zahvalan dedi - priča David za "Novosti". - Još kao mali, svaki slobodan trenutak sam, posebno vikendima, koristio da sa dedom budem u njivi. Pažljivo sam pratio šta on radi.

Foto P. Milošević

Bukvalno mi je bio najbolji drug. Tako sam i zavoleo stočarstvo i ratarstvo, i ovaj posao koji u našoj porodici traje već tri generacije. A, počeli smo sa jednom pijačnom tezgom.

Uspevao sam od dede da upijem što više znanja i ovladam ovim poslom. I sve što sam tada naučio, iskustvo koje mi je deda preneo sada mi najviše koristi. Deda je i dalje tu da mi da poneki koristan savet, da isprati kako se sve odvija, ali sam ja preuzeo odgovornost.

David je završio Devetu beogradsku gimnaziju, a potom diplomirao agroekonomiju na Poljoprivrednom fakultetu. Osim toga, tečno govori engleski jezik, koji je tokom srednjoškolskog obrazovanja usvršavao u Velikoj Britaniji.

- Shvatio sam da su osnov uspešnosti u poslu, ali i u životu, i praksa i ulaganje u obrazovanje i školovanje - iskren je David.

Foto P. Milošević

Foto P. Milošević

- Kada sam preuzeo farmu koja je imala 600 svinja odlučio sam da kupim umatičena grla, neraste i krmače, da uložim u genetiku, kao i da modernizujem objekte i samu proizvodnju. Poštovao sam predloge savetodavnih službi, kao i stručnjaka, profesora od kojih sam tražio pomoć kako bi od male farme nastala ozbiljna, po najvišim standardima. Trenutno imamo oko 150 umatičenih priplodnih krmača, ali želim da do kraja godine imamo 3.000 tovljenika u prvoj klasi.

David je tokom 2020. godine u zapat uvezao lasastu mangulicu. U saradnji sa beogradskim Institutom za stočarstvo, slušajući predloge i dobronamerne sugestije, njihov broj je stalno uvećavao, s namerom da proizvodi domaće prerađevine od mangulice, koje se posebno cene u našoj zemlji.

- Usavršavanjem proizvodnje i povećanjem broja grla, srazmerno se povećavala i površina zemlje koju smo obrađivali - nastavlja David.

Foto P. Milošević

- Posle završenog fakulteta, preuzeo sam i ratarsku proizvodnju na svih 600 hektara.

Trenutno sejemo suncokret, kukuruz, pšenicu, ječam, soju i uljanu repicu. Tokom ovih osam godina uvideo sam i da su za proizvodnju, osim tehnologije važni i modernizacija opreme, pre svega kupovina preciznih mašina kao što su sejalice, rasipači đubriva, prskalice, ali i sistem navigacija.

Dobotnik je ugledne prestoničke nagrade, Foto Tanjug

PORODICA I OSLONAC I PODRŠKA

OSIM što je za proteklih osam godina iznikao u vrsnog i uspešnog mladog poljoprivrednika, Pavel David Mihalj je zasnovao i porodicu. Oženio se, a pre godinu i po postao i otac devojčice.

- Porodica mi je najbolji oslonac u svemu. Svakodnevno najbolju i najveću podršku upravo dobijam od supruge i roditelja - iskren je naš sagovornik.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)