ČUVAJU CARSKU BARU: Pet miliona specijalnom rezervatu prirode (FOTO)

Богољуб Грујић
Bogoljub Grujić

03. 11. 2022. u 11:04

POKRAJINSKI sekretar za urbanizam i zaštitu životne sredine Nemanja Erceg uručio je ugovor vredan pet miliona dinara predstavnicima ustanove Rezervati prirode Zrenjanin, Specijalnom rezervatu prirode Carska bara, za sufinansiranje projekta Čuvamo prirodu, štitimo Carsku baru.

ЧУВАЈУ ЦАРСКУ БАРУ: Пет милиона специјалном резервату природе (ФОТО)

grad Zrenjanin i Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine

- Cilj ovog konkursa je unapređenje upravljača zaštićenog područja Specijalni rezervat prirode Carska bara, a sredstva će biti upotrebljena za izgradnju osmatračnice i vidikovca i za kupovinu neophodne opreme koja treba da poboljša rad upravljača, odnosno njihovih čuvara prirode - naglasio je Nemanja Erceg, ističući da će osmatračnica i vidikovac predstavljati značajnu turističku infrastrukturu po ugledu na rezervate prirode i nacionalne parkove širom sveta.

Direktor „Rezervata prirode Zrenjanin” Dejan Jovanov ističe da je ovo velika pomoć za Ustanovu, kao i za Specijalni rezervat prirode „Carska bara“.

- Osim izgradnje osmatračnice i vidikovca, kupićemo novi katamaran, koji će u velikoj meri poboljšati turističku ponudu i nabaviti dvoosovinsku prikolicu sa protivpožarnom opremom, jer će požari u budućnosti biti jedna od najvećih opasnosti po zaštićena područja, naročito ovakva kao što je Carska bara, kao i opremu za motorni čamac koja će nam omogućiti mnogo brži izlazak na teren - istakao je Dejan Jovanov, direktor Rezervata prirode Zrenjanin  i dodao da će milion dinara, sa koliko učestvuje ova ustanova, biti utrošeno za dva Jamahina motora u cilju što efikasnijeg čuvarskog nadzora.

Resorni pokrajinski sekretar Nemanja Erceg, naglasio je da će naredni period biti izazov za realizovanje novih projekata kojima treba ojačati rad upravljača zaštićenih područja i što bolje se zaštititi od eventualnih štetnih posledica, poput požara koji su se u prethodnom periodu dogodili upravo na ovom području.

Bogatstvo od 500 biljnih i 250 vrsta ptica

Carska bara je rezervat na 50 kilometara između Beograda, Novog Sada i Zrenjanina, u međurečju Tise i Begeja, a njegovo očuvanje je od međunarodne važnosti zaštićenog Ramsarskom konvencijom i važan zadatak za Vojvodinu i Srbiju.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)