OKUPLJANJE SLAVNOG FOLKLORNOG ANSAMBLA: Posle 35 godina opet svili kolo od Vardara do Triglava (FOTO)

Богољуб Грујић
Bogoljub Grujić

18. 12. 2022. u 18:01

Sredinom osamdesetih godina prošlog veka, žarili su i palili, veseli i razigrani, gde god se pojave i bili jedan od najboljih folklornih ansambala u tadašnjoj velikoj Jugoslaviji.

ОКУПЉАЊЕ СЛАВНОГ ФОЛКЛОРНОГ АНСАМБЛА: После 35 година опет свили коло од Вардара до Триглава (ФОТО)

Privatna arhiva

Pleli su razna kolca od Vardara do Triglava, bili poznati baš po bogatstvu igara i koreografija od Makedonije do Slovenije, članovi Kulturno umetničkog društva Proleter iz Zrenjanina, koje je uspešno kroz brojne avanture i iskušenja nastupa na velikim scenama, vodio sjajni koreograf Živa Somborski.
Trideset pet godina nakon poslednjeg koncerta 1987. godine, u Zrenjaninu se okupio jedan deo slavnog folklornog ansambla, a zanimljivo da se neki članovi toliko dugo nisu videli, ni čuli.
- Jednostavno život nas je razbacao, svako je otišao na neku svoju stranu i zaista je bilo lepo i dirljivo sresti opet draga lica, emocije su proradile - kaže Nikoleta Petković, koja je pokrenula inicijativu za okupljanje nakon toliko godina.
Uz napomenu da nije bilo teško i da su za svega nekoliko sati pronađeni kontakti većine nekadašnjih folkloraša KUD-a Proleter, koji više ne žive u Zrenjaninu, veliki deo ansambla je stigao na druženje u idiličnom zrenjaninskom etno restoranu, a na kraju su svi zaigrali, baš kao nekad, kolce za svoju dušu.
- Drugačije je bilo nego sad, negovali smo peamom i igrom tradiciju, iskreno se družili uz jak osećaj pripadnosti grupi i življenja u jednom lepom vremenu iskrenih i pravih vrednosti - prenosi svoje utiske Dijana Vitić Duraković, uz napomenu da je dragost u srcu,koja  je bila nit dok su bili aktivni kao igrači, ostala ista i posle 35. godina, kada su se ponovo sreli.
- Evocirali smo uspomene sa koncerata, putovanja, prisećali  dogodovština sa istih, smejali se, veselili i spominjali sve kojih smo se setili i onih koji se nisu pojavili - uglas poručuju popularni Proleterovci, uz opasku da kao ni fudbalskog kluba sa ovim imenom, nema više ni folklorne sekcije. 
- Dogovorili smo se da ovo bude jedan novi početak, da pokušamo da oživimo istoriju i s vremena na vreme se ponovo sretnemo jer nas zajedno veže divan period u našim životima, jbezbrižnije vreme i drugarstvo u pravom smislu - dodaje na kraju Nikoleta Petković, uz obećanje da će prilikom novog susreta biti još više folkoraša Proletera iz Zrenjanina.
 
SNIMCI NA VHS KASETAMA
Uz nekoliko izbledelih fotografija, članovi KUD-a dogovorili su se da pokušaju da snimke sa nastupa, sa tadašnjih VHS kaseta, koje poseduje sin Žive Somborskog, prebace i tako ožive divne uspomene iz kasnih osamdesetih, kada su nastupali na koncertima širom Jugoslavije.
 
GURALI AUTOBUS UZBRDO UZ PESMU I OSMEHE
Jedna od brojnih anegdota ostala je upamćena iz Makedonije, kada se umornim folkorašima u Strumici pokvario autobus i da bi stigli kući, morali su da ga guraju uzbrdo, a na svakoj uzbrdici vadili su kofere i stvari napolje. Umesto srdžbe i psovki, čula se pesma, sve je to mladim i za igru uvek spremnim folklorašima bilo zanimljivo,  a putovanje se srećno završilo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)