"NOVOSTI" SA RADNICIMA NA NOVOM AUTO-PUTU: Dolazimo iz Azerbejdžana, prezadovoljni smo, hvala vam (VIDEO)

Novosti online

14. 10. 2023. u 19:04

AUTO-PUT u punom profilu Ruma-Šabac dužine 24,6 kilometara danas je svečano otvoren, a radnici iz Azerbejdžana kažu da smatraju da su dobro odradili svoj deo posla.

НОВОСТИ СА РАДНИЦИМА НА НОВОМ АУТО-ПУТУ: Долазимо из Азербејџана, презадовољни смо, хвала вам (ВИДЕО)

Foto: Novosti

- Zadovoljni smo uslovima u kojima smo radili. Hvala vam - kazao je radnik iz Azerbejdžana. 

Podsećamo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da imamo problem sa nedostatkom radnika.

- Maksimalno 40 odsto srpskih radnika je u Beogradu na vodi. To su naši problemi. Zemlja napreduje i sve više stranih radnika želi da dođe u Srbiju da zarade novac za sebe, kao što smo mi nekada išli trbuhom za kruhom - izjavio je Vučić.

Vučićev govor

Predsednik Vučić izjavio je da je gotovo 50 godina Šabac čekao most, a o auto-putu se pričalo.

- Bezbroj puta se govorilo kako bi Beograd i Novi Sad morali da budu bliže, a niko nikada ništa preduzimao nije. Vaša i naša generacija rešila je da stvari uzme u svoje ruke, obezbedi nove fabrike, 500.000 novih radnih mesta i iz toga uspešno finansira izgradnju auto-puteva po našoj zemlji - kazao je on.

Kaže da se nada da do kraja 2024. može da bude završena brza saobraćajnica do Loznice, a to će doneti nove investitore u Loznicu.

Kaže da je ponosan što će imati o čemu da govori.

- Da se generacijama hvalimo šta smo sve izgeadili, ali to bez vas, građana, ne bismo mogli nikada da uradimo - kazao je on.

Podsetio je da su građani bili uz Srbiji i kroz teške reforme, poplave, koronu, rat u Ukrajini...

- Bez snova, a šta ćemo da ostvarujemo? Ako ne sanjate snove za svoju zemlju, a šta sanjate? Naša Srbija mora da ide napred i da bi išla napred moramo da budemo jedinstveni - pitao je Vučić.

Ističe da moramo da stisnemo zube i da kažemo da ne damo svoje i ne damo na svoj narod.

- Rezultati našeg rada su najveća kazna našim neprijateljima - konstatovao je predsednik.

Ističe da razervnu otadžbinu nemamo.

- Hvala vam što volite svoju Mačvu, Srem, Podrinje, što volite našu Srbiju. Ja vas beskrajno volim i beskrajno volim Srbiju. Srbija mi više od života znači i nikada neće moći da me pokore. Neka živi naša Srbija! Živela Srbija! Napred Srbija! - kazao je on.

 

Ukupna dužina auto-puta od Rume do Šapca sa mostom preko Save, koja se pušta u javni saobraćaj iznosi 24,6 kilometara, a obuhvata 440 metara povezanih sa Fruškogorskim koridorom, 22,08 km auto-puta od Rume do Šapca, most preko Save od 1 335 metara kao i 700 metara dela deonice 3 do petlje Drenovac. Preostali deo trase Deonice 3, brza saobraćajnica od Šapca do Loznice, dužine 53,88 km je još u izgradnji. Ukupna dužina deonice Ruma - Šabac - Loznica je 78 kilometara a ceo projekat je podeljen na tri deonice i to - Deonica 1 auto-put Ruma - Šabac, Deonica 2 most preko reke Save i Deonica 3 brza saobraćajnica Šabac - Loznica.

Na celoj ovoj deonici predviđena je izgradnja 56 objekata od toga 54 mosta, kao i izgradnja osam raskrsnica (pet kružnih i tri denivelisane), ali i tri petlje u Rumi, Hrtkovcima i Drenovcu. Konkretno deonica autoputa od Rume do Šapca ima šest nadvožnjaka, osam mostova i dve petlje, Ruma i Hrtkovci. Ovaj auto-put ima tri naplatne stanice i to su: naplatna stanica "Ruma" sa 11 prolaza u oba smera, "Hrtkovci" sa pet prolaza u oba smera i "Šabac" sa osam prolaza u oba smera. U izgradnju auto-puta ugrađeno je 305.000 tona asfalta, 136.210 kubika betona, 2.466.000 kubika materijala u nasip, 16.074 tona armature i postavljeno 116,036 metara odbojne ograde. Trasa auto-puta Ruma-Šabac zaobilazi naselja Klenak, Platičevo, Hrtkovci i Jarak, čime se ova mesta rasterećuju od teškog teretnog saobraćaja. Ispred Hrtkovaca je izgrađen nadvožnjak sa petljom, gde se auto-put ukršta sa državnim putem IB reda br.20.

Foto: Novosti

Foto: Novosti

Most preko Save dužine 1.350 m, sastoji se iz glavne mostovske konstrukcije dužine 605 m, leve prilazne konstrukcije 310,5 m, desne prilazne konstrukcije 439,5 m, kao i produžetka mostovske konstrukcije u dužini od 1.010 m. Ukupna dužina ovog mosta sa produžetkom iznosi 2.365 m. Most preko Save, spojen je 25. jula 2022.. Komercijalni ugovor za izgradnju auto-puta Ruma-Šabac i brze saobraćajnice Šabac-Loznica potpisan je 19. novembra 2019. sa azerbejdžanskom kompanijom Azvirt koja je radila na njegovoj izgradnji sa domaćim podizvođačima. Potpisivanju ugovora sa kompanijom iz Azerbejdžana prisustvovao je tada i predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Deonicom od Rume do Šapca, sa mostom preko Save, Mačva i Srem dobijaju novu perspektivu, a brzom saobraćajnicom od Šapca do Loznice, ovaj kraj imaće bolju vezu sa Zapadnom Srbijom i Republikom Srpskom.

Foto: Novosti

Foto: Novosti

Foto: Novosti

Foto: Novosti

Foto: Novosti

Foto: Novosti

Foto: Novosti

Foto: Novosti

Ovaj značajan infrastrukturni projekat približava Mačvu, Loznicu i Podrinje sa Novim Sadom i Beogradom, gde će se od Šapca do Beograda stizati za 40 minuta, a petlja Ruma spaja auto-put Ruma-Šabac sa budućim Fruškogorskim koridorom, kao i sa postojećim auto-putem E-70 Beograd-Šid. Izgradnjom Fruškogorskog koridora, koji će se "naslanjati" na ovaj projekat, od Rume do Novog Sada, stizaće se za 20 minuta. Ovaj put je inače i najkraća veza između Beograda i Novog Sada sa BiH i Republikom Srpskom preko graničnog prelaza Badovinci (Pavlovića ćuprija) i dalje prema Bijeljini ili prelaza Trbušnica kod Loznice. Brza saobraćajnica Ruma-Šabac-Loznica, u celini treba da se završi do kraja 2024. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (86)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!