DEJTON: Sarajevo tri decenije sprema "svilen gajtan" za sporazum kojim je završen rat u BiH

Srđan Mišljenović

22. 11. 2022. u 07:00

PRE 27 godina, tog 21. novembra, u američkoj bazi "Rajt Peterson" u Dejtonu, parafiran je Opšti okvirni sporazum za mir u BiH i njegovih 12 aneksa.

ДЕЈТОН: Сарајево три деценије спрема свилен гајтан за споразум којим је завршен рат у БиХ

Novosti

Sporazum će ostati poznat kao Dejtonski sporazum. Ovim potezom okončan je krvavi građanski rat i uspostavljen ustavno-pravni poredak, po kojem je BiH sastavljena od dva entiteta, Republike Srpske i Federacije BiH. U Republici Srpskoj 21. novembar je praznik i neradni dan. U Federaciji BiH ne priznaju praznik i ne žele da čuju za "Dejton".

Federacija i Sarajevo imaju druge planove za dokument nazvan i "američko čedo". Tako je na Baščaršiji skoro tri decenije spreman svilen gajtan za "Dejton". Ali, na sreću, Bošnjacima ne uspeva da ga udave. Nisu se u bošnjačkom politikom korpusu nikada pomirili sa činjenicom da je ovim dokumentom zvanično, od strane međunarodne zajednice, priznata Srpska, a koja je rođena 9. januara 1992. godine. Ovo je ostao ključan poraz politike "oca nacije" Alije Izetbegovića.

Kako bi poraz pretvorili u pobedu, decenijama predvođeni Strankom demokratske akcije i Bakirom Izetbegovićem, bošnjački lešinari čerupaju "Dejton". Pritom imaju veliku podršku stranaca, pogotovo OHR i visokih predstavnika. Iako mimo Ustava otima dejtonske nadležnosti Srpskoj, Sarajevo nije uspelo da dođe do krajnjeg cilja - ukidanja Dejtonskog sporazuma. I to frustrira bošnjačke političare.

Da su Bošnjaci i deseti deo truda koji ulažu da unište sporazum usmerili u njegovu primenu, BiH bi danas bila u Evropskoj uniji ili makar blizu vrata, a "Dejton" bi se spominjao samo u udžbenicima. A Bošnjacima i nikako da uđe u glavu, iako Banjaluka ponavlja konstantno: kraj Dejtonskog sporazuma znači i kraj BiH. U tom slučaju Republika Srpska ide svojim putem i nosi 49 odsto BiH.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)