DRUGA STRANA: Ramina istorija od 15 forinti

Milorad Vučelić, glavni urednik

17. 02. 2023. u 08:00

TU pre neki dan je albanski premijer Edi Rama sa porodicom posetio Prizren. Verovatno ga je na ovaj izlet u Srbiju podstakao osobeni turistički vodič kralja Nikole Petrovića objavljen u stihu, a šire poznat kao pesma "Onamo namo".

ДРУГА СТРАНА: Рамина историја од 15 форинти

Milorad Vučelić

Prilikom turističke šetnje Prizrenom Rama je nadahnuto i zaneseno izjavio:

- Prizren vam uvek pruža posebno zadovoljstvo. Albanska istorija se oseća u vazduhu koji udišete i ljudi imaju veoma dobru energiju gde god da pogledate.

Inače, gde god da pogledate nema više Srba pa se i drevna srpska istorija pretvorila u novu i milomirisnu albansku prošlost koja se "oseća u vazduhu". Pa, kada je već reč o albanskoj prošlosti, koja se pretvara u istoriju i njenim znamenjima, te svetskim istorijskim vetrovima koji su je stvarali, podsetićemo na reči našeg velikog istoričara Milorada Ekmečića.

U svom kapitalnom delu o novovekovnoj istoriji pod naslovom "Dugo kretanje između klanja i oranja" on je zabeležio:

- Još nije do kraja istraženo koliki je udeo ovih napora habzburške vlade da se izgradi moderni albanski nacionalni pokret, u opštoj istoriji albanskog naroda. Bečki stručnjaci su nastojali da podrže napore za standardizovanje albanskog nacionalnog jezika, da se usvoji latinski alfabet, da se konačno nacrtaju nacionalni simboli (zastava i grb), da se napiše kratka istorija albanskog naroda. Taj napor je podržavao krug oko Ludviga Talocija u Beču. Naučna literatura je zalutala u mitologiju da su moderne zastave i grb, originalna albanska znamenja iz vremena Skenderbega. Uz jedan dopis habzburškog ministarstva spoljnih poslova od 25. novembra 1897, koji se čuva u Sarajevskom arhivu, sačuvan je i račun na 15 forinti koji su isplaćeni jednom bečkom slikaru "za slikanje grba i zastave". Dvoglavi crni orao je izmišljen da bude bliži habzburškom grbu.

Eto malog doprinosa i napomene o albanskoj istoriji koja se u Prizrenu, Dušanovom carskom gradu, "oseća u vazduhu". I gde je i kada stvarana.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

VUČIĆ RASTURIO LAŽI LAŽNE DRŽAVE U NJUJORKU: Istina o Kosovu i Metohiji odzvanjala salom - Priština stvara nepodnošljive uslove za život Srba