MAJDAN

Ивана Станојевић
Ivana Stanojević

10. 03. 2023. u 14:10

DOSLEDNOST je dobra samo kad odgovara Americi. U suprotnom, Vašington iznalazi nove standarde, drugačije političke vizure i moralne norme, a sve zarad, tobože, demokratije. U slučaju Tbilisija, "veliki brat" je prosudio da doslednost ne pije vodu. Zemlja koja je prva, još 1938. godine, u jeku kampanje protiv komunizma, donela zakon o stranim agentima, odlučuje da Gruziji on nije potreban. Tako da, dragi Gruzini, džaba ste krečili!

МАЈДАН

Novosti

Nemiri sa kritičnim dozom destruktivnog naboja, danima su potresali Tbilisi, jer se opozicija nije slagala sa idejom vlasti da organizacije koje više od petine novca za izdržavanje dobijaju iz inostranstva, mogu da ponesu epitet strane obaveštajne službe, "jer je to jedan od načina zastrašivanja". Na stranu opozicije stao je Vašington, a zatim i EU. Tbilisiju su zapretili sankcijama. I vladajuća partija Gruzije povukla je juče ovaj projekt zakona.

I tako je Vašington zabeležio pobedu i omogućio da i dalje žive ideje i poruke, lansirane iz Bele kuće, do nekog sledećeg Majdana. Američki interesi našli su još jednu polugu, a to je majdanizacija. Ime kijevskog trga, koji je postao simbol protesta, revolucije i stradanja, Amerika je prisvojila, dala mu novo značenje i koristiće ga isto onako (ne)dosledno kako to čini sa svime na šta se poziva.

U slučaju Tbilisija energija opozicije i njenih sledbenika inkasirala je poen. Gruzija je, međutim, zabeležila poraz. SAD će i dalje imati zakon o stranim agentima koji omogućava registar špijuna, kao što to imaju Australija, od 2018. i Rusija, od 2012. godine. Tbilisi, međutim, neće imati uvid u one koji bi, potencijalno, mogli da mu rade o glavi. A, to je, neupitno, bila i namera SAD. S kojim ciljem, saznaćemo kad to Vašington bude hteo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a