Makron i Karlo Veliki

Milorad Vučelić, glavni i odgovorni urednik

02. 03. 2024. u 07:00

GENERAL Šarl de Gol nije voleo one posleratne levičarske dosetke o dve Francuske, njegovoj i onoj Pokreta otpora naspram kolaboracionističke Petenove, Višijevske Francuske. Govorio je da je on Francuska i da je on oličava i predstavlja. Tako je branio i čast francuskog naroda, pa i onih koji su bili u aktivnoj ili u ženskoj horizon - talnoj kolaboraciji sa Hitlerovom Nemačkom.

Макрон и Карло Велики

Milorad Vučelić

Međutim, dođu vremena kada treba zarad spasavanja obraza našem prijateljskom i velikom narodu posegnuti ponovo za razdvajanjem njegovog identiteta. Pogotovo onda kada predsednik Francuske Emanuel Makron posegne za slanjem kopnenih trupa svoje armije u rat protiv Rusije. Očigledno je rešio da se osloni na neku tradiciju ili je pronašao neki uzor u svojoj prošlosti.

Na nešto se svakako oslanja, jer ne možemo poći od toga da on na neznanju gradi svoj stav o ratovanju protiv ruskog naroda. Pa, podsetimo, onako šturo, citiranjem jedne istorijske beleške, o čemu je reč: - Divizija "Karlo Veliki" bila je jedna od pešadijskih divizija Vafen SS u Drugom svetskom ratu.

Bila je sastavljena uglavnom od Francuza koji su se dobrovoljno prijavili da se u nemačkoj uniformi bore zajedno s oružanim snagama Trećeg rajha. Zbog velikih gubitaka, u jesen 1944, transformisana je u diviziju koja je okupila sve francuske dobrovoljce... Krajem februara 1945. uništena je u ofanzivi na Istočnu Pomeraniju, a od preživelih je sastavljen bataljon "Karlo Veliki" kako bi se uključio u bitku za Berlin gde se borio od 24. aprila do 2. maja 1945.

Preko STO, obavezne radne službe, tokom okupacije Francuske od nacističke Nemačke mobilisano je i poslato stotinu hiljada radnika kako bi onde učestvovali u nemačkom radnom naporu koji je iziskivao sve više radne snage. Iz tih vremena je i Legija francuskih dobrovoljaca protiv boljševizma LVF, jedinica nemačke armije u Drugom svetskom ratu, sastavljena od dobrovoljaca iz Francuske. Borili su se protiv Rusa obučeni u nemačke uniforme, samo sa trobojnom epoletom na ramenu. Ostaje da se razmisli kome je potrebno da se pomenuto, sa svim poznatim posledicama, oživljava u našem vremenu, pa čak i uz trenutno odsustvovanje Nemaca iz moguće kopnene operacije. Znači i bez mogućnosti da jedan Francuz, književni lik usklikne da "smatra da je u nemačkoj uniformi u Drugom svetskom ratu učinio mnogo za svoju zemlju".

Možda se i predstojećom prilikom može pribeći navlačenju nemačkih uniformi na francuske vojnike. Na našu radost i sreću mi nemamo takvih uporišta i oslonaca u našoj istoriji, pa ni iskušenja da se kao narod povedemo za takvim primerima i uzorima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

BORIO SAM SE ZA ŽIVOT, NJIHOV BES JE BIO SVE VEĆI I VEĆI: Nikola Rokvić je jedva izvukao živu glavu 25. dana hodočašća (VIDEO)