SIJARTO

Branko Vlahović

13. 06. 2024. u 10:54

KOLIKO je veliki strah među zapadnim biznismenima od američkih pretnji i sankcija ako njihove kompanije nastave da sarađuju sa Rusima dokazuje to što brojni učesnici nedavno održanog Peterburgškog međunarodnog ekonomskog foruma nisu želeli da ih novinari spominju.

СИЈАРТО

Novosti

Američke diplomate su svojim kolegama sugerisale da ne odlaze u Sankt Peterburg, a onim iz malih zemalja su pretili. A tamo gde ne žele da direktno prete šalju svoje saveznike koji prenose ono što traži tzv. kolektivni Zapad.

Interesantnu je priču za vreme skupa u Sankt Peterburgu ispričao mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto. On je kazao novinarima da je na njega vršen pritisak da ne putuje u Rusiju. Reč je o čoveku koji ne spada u poslušnike već mu je imperativ da brine o interesima svoje zemlje i naroda, pa je došao na forum i nije se skrivao od kamera, već je kao i uvek otvoreno razgovarao sa novinarima.

- Nisam ja takav čovek na koga može da se pravi pritisak. Uopšte nema smisla da mi se sugeriše šta treba da radim a šta ne. Saradnja u energetici između Mađarske i Rusije će se nastaviti. Moja zemlja bez Rusije ne može da obezbedi sebi dovoljno energije. Na zapadu moraju da shvate da to nije pitanje političko nego matematičko - rekao je šef mađarske diplomatije. Mađarska ima atomsku centralu u mestu Pakš sa četiri reaktora koju su napravili sovjetski stručnjaci i naravno da i sada koristi rusko atomsko gorivo.

Osim toga, naftu i gas dobija iz Rusije. Premijer Viktor Orban i Sijarto su više puta javno govorili da ne žele da zbog "solidarnosti" sa Zapadom Mađarska privreda doživi krah.

Za mnoge zapodnoevropske zemlje bilo bi korisnije da su njihovi rukovodioci svatili da je ekonomska matematika važnija od vulgarne politike. To što je Nemačka odustala od ruskih energenata, pre svaga je svojoj privredi napravila ogromnu štetu. Kancelar Olaf Šolc, kao i još neki drugi evropski lideri se čak plaše da objasne svojim narodima da gasovod "Severni tok 2" nije samo ruski, nego je tamo uložen i novac zapadnih kompanija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZA SRBIJU NA EURO 2024 IGRAO DVOJNIK NAŠEG ASA?! Italijanska Gazeta delo sport uzdrmala tabor orlova!