"POVRATAK U BUDUĆNOST" BRISELSKIH "MAĐIONIČARA": Pomeranje "kazaljki" i usporen put Srbije u EU

Nikad nije naodmet iznova se prisetiti starog dobrog Džordža Orvela i njegove sentence da su svi ljudi jednaki, ali da su neki jednakiji od drugih.

ПОВРАТАК У БУДУЋНОСТ БРИСЕЛСКИХ МАЂИОНИЧАРА: Померање казаљки и успорен пут Србије у ЕУ

Novosti

Što vredi za ljude, važi i za države. Na najbolji način pokazuje to u poslednje vreme i primer evropskih integracija Ukrajine i Moldavije koje su upravo održale svoju prvu međuvladinu konferenciju s EU.

I vrapci na grani naučili su napamet briselsku adminstrativnu mantru da ka EU neće biti prečica, da će osnovno merilo za članstvo biti ispunjavanje kriterijuma, da države moraju da ostvare konkretne rezultate u obezbeđivanju nužnih uslova da bi napredovale na evropskom putu, da u pregovorima o pristupanju moraju da se fokusiraju na sprovođenje reformi i potrebnih standarda.

Mučili su nas eksplanatornim skrinzima i pregovaračkim okvirima, benčmarcima i esespeovima, poglavljima i klasterima. Tražili dlaku u jajetu, zamarali se od prijema, dodavali svaki put uslov više, iluzionistički produžavali vreme. Stavili magnet na kazaljku.

A onda su majstore demagoške frazeologije udari topova najednom probudili iz stogodišnjeg sna. Gle čuda, više nisu umorni od novih članica, ne zamaraju se detaljima, ne zahtevaju nemoguće. Nisu bili potrebni konkretni podstreci da se delotvornije sprovedu neophodna merila niti da se intenziviraju napori kako bi se prevazišli regionalni i bilateralni izazovi. Dobra za prijem sada je čak i zemlja u ratu!

Famozno prazno obećanje neupitne evropske perspektive Srbija i ostatak Zapadnog Balkana dobili su još dvehiljadite. Prošli smo Solun, Zagreb, Sofiju, strategije, samite. Strpljenje nije izgubio samo onaj koji ga nije ni imao. Za ono što su nama bile potrebne decnije, Ukrajini je omogućeno za svega nekoliko meseci.

Kažu da ih tek čeka ispunjenje uslova. Ali, brzo će oni to. Vreme leti – upozorio je antički pesnik Vergilije. Očigledno, nekom brže, nekom sporije. Briselski mađioničari su nas, na "povratku u budućnost", u vremensku mašinu ubacili u različitim smerovima. Posegnimo još jednom za Orvelom. Da se opkladimo da će u EU prvo da prime Srbiju, ali još prvije Ukrajinu?

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Kako se raj na zemlji PRETVORIO U PRAVI PAKAO