Prečica

Piše: Dragutin Stevanović

09. 07. 2024. u 12:11

UPIRU se ovih dana nemački i američki ambasadori u Prištini, Jern Rode i Džefri Hovenijer, da umilostive Aljbina Kurtija da načini bar korak ka formiranju Zajednice srpskih opština. Premijer lažne države, međutim, ima prečeg posla.

Пречица

Novosti

Preostalo je još Srba koje valja zastrašiti, pohapsiti, pretući, opljačkati, lažno optužiti, pa će sami otići. I onda Zajednica nikome neće biti potrebna. Čime to ambasadorski dvojac ometa Kurtija u njegovim više nego jasnim namerama? Skoro izvinjavajućim tonom predlažu mu da nacrt statuta ZSO uputi Ustavnom sudu tzv. Kosova, što će biti ocenjeno kao ogroman korak i neupitan dokaz kooperativnosti. Zauzvrat, Prištini obećavaju člansku kartu Saveta Evrope koja joj je nedavno izmakla.

Najmanje dve greške u koracima napravile su "ekselencije", računajući valjda na opštu amneziju, izazvanu evropskim ratnim vihorom i strahom da na Balkanu ne bukne neki novi sukob. Prvo, fomiranje ZSO je utvrđeno Briselskim sporazumima iz 2013. i 2015. godine, čiji je garant Evropska unija. I sve jasno piše - ko je čini, šta su nadležnosti, kako se finansira, kakva je uloga Beograda...

Drugo, pravne norme kojima se valjda i dalje diče u Nemačkoj i SAD, nalažu da se sporazumi poštuju, a neizvršavanje kažnjava. Umesto da svom domaćinu pomognu da sprovede dogovorene obaveze, oni mu pronalaze prečice za izbegavanje istih, pa mu predlažu da nacrt šalje svom Ustavnom sudu. A tamo, kao u crnoj rupi, nestane šta god upadne. Taj sud se proglasi nadležnim kad ih niko ništa ne pita, a nenadležnim kad treba nešto da preseče, kao nedavno oko dinara. Branitelji ustava lažne države i ovoga puta trebalo bi da fingiraju proces, a Hovenijer im čak indirektno daje smernice, navodeći da Zajednica ne treba da ima izvršna ovlašćenja. Poslušaće sigurno, a dokazali su se 2015. kada su stopirali proces jer "nije po Ustavu".

Nema sumnje da Kurtija sve to zamara. Ne bi on, verovatno, ni u SE, jer je uveren da zna sve o vladavini prava. Ali, ljutiće se Jern i Džefri...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

PROLAZNICI BILI IZNENAĐENI: Đoković nakon Vimbldona uhvaćen u šetnji sa lepom Ruskinjom (VIDEO)