TO nije bilo primereno, politički je neprihvatljivo za HDZ", reakcija je hrvatskog premijera Andreja Plenkovića nakon što je saborski poslanik iz redova vladajuće stranke i dubrovački gradonačelnik Mato Franković uzvikivao ustaški poklič "Za dom spremni".

Дубровник

Arhvia

Uz aplauz premijerovog zamenika i potpredsednika vlade Tome Medveda. Franković je otišao i korak dalje pa je dao svoju interpretaciju istorije, po kojoj osuđuje isticanje ustaškog pozdrava iz vremena NDH, ali na sva usta hvali kada se povezuje sa crnokošuljašima iz HOS-a. To guranje "na mala vrata" da "Za dom spremni" postane i danas pozdrav nije od juče, to su radili i rade oni koji žele na sve moguće načine ponovo da pišu istoriju i zapravo na neki način da daju legitimitet zločinačkoj NDH.

Svašta se moglo čuti, od toga da je reč o starom hrvatskom pozdravu do toga da nije bilo hosovaca ne bi bilo ni Hrvatske. A istina je, kao uvek, veoma jednostavna. "Za dom spremni" je poklič pod kojim su ustaše klali i ubijali Srbe, Jevreje i sve koji im nisu bili po volji. To je zloglasna krilatica za koju se veže genocid koji su počinili koljači Ante Pavelića. Prisvojili su ga hosovci devedesetih godina prošlog veka, time da im je Franjo Tuđman zabranio da ustaško znamenje nose na uniformama i pozdravljaju sa ustaškikm pokličem.

Oni koji se tako zdušno pozivaju na Tuđmana, među kojima je i pomenuti Franković, sada ulažu veliki napor da po svaku cenu održe "Za dom spremni". Nemaju ništa protiv da je ta strašna parola napisana u neposrednoj blizini Jasenovca, gde su ustaše počinili monstruozne zločine. Nemaju ništa protiv ni što je taj pozdrav iz NDH korišćen "u diplomatiji" kada je Hrvatska izgubila dobar deo svoje teritorije, od Istre do Dalmacije. A Frankovićev "Za dom spremni" može se nazvati samo sramotom. Pre svega za Dubrovnik, pa onda i za celu državu. Premijer Plenković bi trebalo da se zamisli da li je takvima mesto u stranci u kojoj je, kako nas sve uverava, to neprihvatljivo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Šta donosi nova Samsung Galaxy Z serija uređaja?