OSVAJAČI

Ивана Станојевић
Ivana Stanojević

15. 07. 2024. u 14:29

VOĐENE idejama kolektivne odbrane od agresora i očuvanja svetskog mira, 12 zemalja stvorile su NATO. Danas, tri četvrt veka kasnije, iako broji 32 članice, ovaj savez podseća na "veće staraca", nezainteresovanih za budućnost. Za njih, naime, postoji isključivo današnjica ispunjena ciljevima, do kojih se dolazi i preko leševa.

ОСВАЈАЧИ

Ivana Stanojević

Dok planeta gori u ratovima, masovno se gine od Pojasa Gaze do Ukrajine, a tuđi gradovi sravnjuju se sa zemljom. Početni motiv, odbrana napadnutih članica Alijanse i povratak na mir, potpuno je zaboravljen i zajedno sa punjenjem džepova globalista i kasa njihovih institucija, postao je potpuna suprotnost - plansko raspirivanje sukoba.

NATO, posle ovog sramnog samita u Vašintonu, gde je u čast svojih 75 godina, trebalo da donese prelomne odluke u decenijskom vegetiranju, objavljuje, zapravo, svoju smrt. Jer, za okruglim stolom u američkoj prestonici, sahranjene su sve nade u pregovore koji bi zaustavili oružje, pogibiju civila i ogromnog broja dece.

Umesto toga, stendap komičar iz Kijeva Vladimir Zelenski, dobija 40 milijardi, avione F-16, PVO sisteme i štošta još, što i nije novo. Ono što ledi krv u žilama je poruka odlazećeg generalnog sekretara Jensa Stoltenberga da "Rusija ni po koju cenu ne sme da pobedi!" Ova izjava, potpuni je poraz razuma i bukvalno, pomračenje svesti. Slaba je vajda od nade da će njegov naslednik Mark Rute nešto ispraviti po tom pitanju.

Među onima koji su tri dana debatovali o stravičnim mukama stotina hiljada nesrećnika, samo je mađarski premijer Viktor Orban pokazao ljudskost i senzibilitet za put koji vodi u rešenje ako čovečanstvo ne želi kataklizmu. Taj put je pregovaranje. Taj put, zaboravili su svetski moćnici bogateći se od proizvodnje i izvoza oružja, stavljajući smrti nevinih na oltar želja za teritorijama i rudnim bogatstvima.

NATO se pretvorio u moćnu organizaciju, čiji je prioritet prekrajanje mape sveta. Umesto stožera globalnog mira, Severnoatlantska alijansa sada je tabor nezajažljivih koji su umislili da su osvajači novog doba.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Last Minute AKCIJA Popust čak do 380 evra! Iskoristite akciju i rezervišite letovanje na najpopularnijoj destinaciji ove sezone