Družba

Ивана Станојевић
Ivana Stanojević

26. 07. 2024. u 07:00

NA adresu mađarskog premijera Viktora Orbana najpre su iz Brisela stizale opomene jer se drznuo da pregovara o miru u Ukrajini, a pošto su se, neuvažene, vraćale pošiljaocu, vrhuška Evropske unije, pokrenula je pravu ofanzivu na Budimpeštu.

Дружба

Ivana Stanojević

Političku, doduše, ali iz svih raspoloživih oružja. Tako se Unija, i sama nastala na temelju mirovnog ugovora, apsurdno, obrušila na Mađarsku zato što se svim silama zalaže za okončanje rata. Orbanova mirovna akcija iritira i Kijev, pa Vladimir Zelenski zatvara slavinu na naftovodu "Družba", koji od Rusije vodi u Mađarsku, bez sumnje, pod uticajem zapadnih saveznika. Prekinuta je isporuka "crnog zlata" ruske kompanije "Lukoil" preko južnog kraka naftovoda koji je na ukrajinskoj teritoriji, pa je, posle Mađarske, i Slovačka potvrdila da više ne dobija energente. Kijev je obustavio tranzit preko svoje teritorije, obrazloživši taj potez činjenicom da je stavila "Lukoil" na spisak sankcionisanih kompanija. Mađarski šef diplomatije Peter Sijarto uzalud opominje da za isporuke nafte iz Rusije u Mađarsku nema alternative "Družbi" i da razvoj novih ruta odavno sabotira upravo - sama EU.

Sijarto podseća da su, pre dve godine, Mađarska i Slovačka tražile od Evropske komisije da ubedi Hrvatsku u povećanje kapaciteta naftovoda, ali je ona, kao odgovor na taj zahtev, pet puta povisila taksu za tranzit! EU je, osim toga, odbila da učestvuje u finansiranju proširenja gasovodne infrastrukture na Balkanu, a sada poručuje "da je u tesnom kontaktu sa vlastima Mađarske i Slovačke, spremna da im pruži podršku u potrazi za rešenjem, zajedno sa Ukrajinom".

Mađarska se sada, kažnjena što joj je mir na prvom mestu, utrkuje sa vremenom da bi izbegla nestašicu struje i prinudna isključenja. Analitičari upozoravaju da su "Mađari na pragu suočavanja sa vrtoglavim cenama i nenadoknadivim manjkom električne energije". Brisel verovatno smatra da je to pravedna kazna za Orbanovu doslednu neposlušnost.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Last Minute AKCIJA Popust čak do 380 evra! Iskoristite akciju i rezervišite letovanje na najpopularnijoj destinaciji ove sezone