ATOS

Branko Vlahović

27. 07. 2024. u 09:15

DA je nesporna ocena savetnika ruskog patrijarha protojereja Nikolaja Balašova da je dramatičnu situaciju u manastiru Esfigmen na Svetoj Gori napravio carigradski patrijarh Vartolomej, u režiji sa američkim diplomatama, sve bolje se vidi iz dana u dan.

АТОС

Novosti

Opravdanje za obračun sa monasima Vartolomeju je dežurna optužba da se tamo nalaze ruski agenti. Takve argumente koriste i oni koji progone sveštenike kanonske crkve u Ukrajini gde se više i ne krije da su u akciji priznavanja samostalnosti raskolničke organizacije bili angažovani najviši političari u Vašingtonu. Najbolji dokaz za to je nagrada koju je dobio sada već bivši američki državni sekretar Majk Pompeo.

Da podsetimo, poglavar raskolničke Pravoslavne crkve Ukrajine mitropolit Epifanij je 4. aprila 2023. uručio Pompeu u Kijevu najviše odlikovanje Krst Pravoslavne crkve Ukrajine. Laureat je to zaslužio time što je vodio akciju u kojoj je poslušni Vartolomej, u januaru 2019, raskolnicima uručio "krnji tomos". Inače, ta nepriznata skupina, osnovana krajem 2018, nije dobila svog patrijarha i za sve važnije odluke se pita Carigradska patrijaršija. Glavni cilj Vašintona je bio da raskolom u pravoslavnoj crkvi što više udalje dva bliska naroda Ukrajince i Ruse. U tome su samo delimično uspeli jer je uprkos progonima, hapšenjima i maltretiranju veliki broj sveštenika ostao lojalan kanonskoj Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi. Zbog toga bivši predsednik Petar Porošenko i njegovi istomišljenici pokušavaju da donesu zakon o njenoj zabrani.

Vrlo preciznu i upozoravajuću dijagnozu nedavno je u svojoj poruci dao srpski patrijarh Porfirije koji je kazao da zlotvori pokušavaju da rasplamsaju konflikt dva bratska naroda i zabrane kanonsku Ukrajinsku crkvu kako bi se njeno duhovno i materijalno bogastvo predalo raskolničkoj pseudocrkvi. Vartolomej sada vodi akciju udaljavanja pravoslavne crkve u bivšim sovjetskim republikama na Baltiku. Ostaje nam da se nadamo da će većina pravoslavnog naroda shvatiti da razdvajanje, mržnja i rat vode - samouništenju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

OVO JE NEPRIMERENO! STVARNO NE RAZUMEM! Novak Đoković u čudu posle prvog meča na Olimpijskim igrama