DOTOK

Dušan Stojaković

31. 07. 2024. u 09:00

DIVERSIFIKACIJA. Jedna od najdosadnijih reči u javnom prostoru kod nas se najčešće vezuje uz snabdevanje energijom.

ДОТОК

Novosti

Globalni sukobi i zaoštravanje odnosa nametnuli su većini država da traže alternativne izvore dopremanja nafte i gasa. Zašto? Zato što sankcije i jednostrane blokade mogu da ostave zemlje bez neophodnih goriva. Upravo je Kijev zavrnuo ventile na naftovodu "Družba" i tako ostavio Mađarsku i Slovačku bez pristupa energentu iz Ruske Federacije. To mrsi konce i našoj državi koja je planirala da se na ovaj cevovod prikači, kako ne bi zavisila od sličnog poteza Zagreba, jer nam najviše "crnog zlata" dolazi kroz "Janaf" od terminala na ostrvu Krk.

Ako bi nam Hrvati presekli dotok, Srbiji bi jedina mogućnost bila da tankerima preko Dunava doprema sirovu naftu, a to je najkomplikovaniji i najskuplji način transporta. Uz to, realan problem u letnjim mesecima može biti i vodostaj, koji bi potpuno prekinuo snabdevanje. Usledile bi nestašice, ali i poskupljenja, što bi moglo u lancu da prilično uspori rast ekonomije ili ga čak pretvori u pad.

I umesto da svi političari ozbiljno shvate ovu situaciju i ulože sve svoje znanje i energiju da nađemo rešenje za ovaj problem, oni se danima glože oko litijuma. Oko lakog metala čije iskopavanje još nije ni dozvoljeno i koji bi u najoptimističnijem scenariju mogao da počne da se vadi za pet godina. Ako ga, kako reče premijer Miloš Vučević - uopšte bude.

Jedina lepa vest kada je energetika u pitanju je najava skorog proširenja gasnog skladišta u Banatskom dvoru, koje bi trebalo da duplira kapacitete i sa zakupljenim kubicima u Mađarskoj značilo da bismo imali mogućnost lagerovanja milijardu kubnih metara, što može da zadovolji skoro pola godine ukupnih potreba za plavim energentom. Čak i kada bismo bili odsečeni od svih izvora. Upravo diversifikacija dopreme gasa i izgradnja "Turskog toka" omogućila nam je da ne strepimo šta će Ukrajinci odlučiti, jer nam je dotad samo kroz ovu državu stizao plin.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UMALO DA SE PORODIM! Urnebesno: Kako su Srbi ispratili nestvaran preokret košarkaša protiv Australije na Olimpijskim igrama