DOMOVINSKI pokret u Hrvatskoj stvoren je na mržnji protiv Srba, a glavni cilj mu je bio isključiti Srbe iz javnog i političkog života. Sve dok se bacalo blato na srpsku zajednicu u Hrvatskoj, ionako malobrojnu i proteranu, bilo je sve u redu, pa je DP postao i partner vladajućeg HDZ, bez kojeg Andrej Plenković nije mogao ni da formira vladu.

Раскол

Arhvia

I sve je bilo bajno i sjajno dok nisu počeli međusobni obračuni koji su razotkrili pravu nameru zbog čega je formiran Domovinski pokret. Sve se, naravno, vrtelo oko novca, interesa, pozicija u vlasti, a sada kada su se "do krvi" zavadili čelnici te stranke više se Srbi i ne spominju.

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava i njegovo vukovarsko društvo žele da preuzmu stranku, dok se tome protivi dosadašnji glavni finansijer i jedan od vlasnika trgovačkog lanca Pevex Mario Radić. Pljušte međusobne optužbe koje otkrivaju "ko je bio gde" za vreme ratova devedesetih, ko je uhvatio najveći kolač u privatizaciji i silno se obogatio, ko je mržnju prema Srbima najbolje naplatio. U tim sukobima bez presedana više se ne spominje ni najveći neprijatelj, Pupovac, ni SDSS, jer sada treba sačuvati živu glavu i izaći kao pobednik u stranačkim izborima koji su za nekoliko dana.

Likuje Plenković, koji je nevoljno "primio" u koaliciju ekstremne desničare koji mašu ustaškim simbolima i sanjaju neku novu NDH. Zato raskol u DP najviše odgovara Plenkovićevoj umerenoj struji u hrvatskoj politici, koji, međutim, neće mnogo promeniti ukoliko ministri koji imaju završene "fakultete" u Bosni i Hercegovini ostanu na svojim mestima. Ali, Domovinski pokret, ko god pobedi, neće više imati verodostojnost i među "njihovim", jer je sada jasno da je mržnja protiv Srba bila samo paravan za bogaćenje.
Tompson, busanje u hrvatska prsa i sve što ide uz to još je jednom pokazalo da su nacionalizam i ekstremizam vruća roba iza koje uvek stoji "gospodin novac".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NA PREDLOG ORBANA: Vučić dobio najviše mađarsko priznanje