Bruka i sramota. U te dve reči sažima se besprizorno ponašanje Međunarodnog paraolimpijaskog komiteta povodom arbitrarnog oduzimanja srebrne medalje našem bacaču kugle Nebojši Đuriću.

Брука

Novosti

Hitnuo je Nebojša kuglu najduže ove godine, ali šta to vredi kada su se isprečili mudraci koji su naknadno prosipajući pamet zaključili da su njegova kolica neispravna!

Ne menjajući tu istu stolicu, godinama nam je donosio radost mnogobrojnim medaljama. Šta sad to odjednom nevalja?! Jesu li dobila krila? Kolica su prošla tehničku proveru i u Parizu.

Nisu mu, kao što to pravila nalažu, dali ni opomenu, ni dva žuta kartona, ni crveni, kojim bi bio diskvaslifikovan. Pustili su ga da se takmiči, da dotakne zvezde i ostvari snove. A onda su mu ih urušili jednim administivnim potezom, na osnovu tuđe žalbe, usred noći. Puj pike ne važi!

Invalidu su dali rok od pola sata da zaustavi autobus usred Pariza na putu na zasluženi počinak, vrati se na zaključano borilište, pronađe papir i olovku i sroči žalbu. To ne bi pošlo za rukom ni Supermenu!

Što je najstrašnije, nisu mu dali nikakvo obrazloženje. Ostavili su ga da nagađa i razmišlja da li će ga možda u budućnosti vraćati i drugi, kako se kome i kad prohte. Sramno i bestidno.

Ako nešto i nije bilo u redu, zakonska je, ali i moralna obaveza, da se navede o čemu se radi, da se greška ispravi i više ne ponovi. A pre svega, da se takmičar unapred opomene, kako i nalažu pravila.

Ako nešto i nije bilo po propisima sa stolicom, kriv je organizator koji je Nebojšu pustio da uđe u arenu, pa se post festum oglasio. Uništili su ovako mesece krvavog rada, svetu misiju da možeš da dokažeš da te hendikep nije udaljio od ostatka sveta. Je li to inkluzija u koju se kunu u Parizu?

Ovenčani medaljama dobijaju i značaju finansijsku nagradu koja ljudima poput Nebojše i te kako znači.

Ni Irancu koji je s četrvtog mesta skočio na drugo, ne treba oduzimati odličje. I ovom invalidu bi se naknadno srušili snovi. Neka daju dva. Ne treba u ovakvoj situaciji da budu cicije. Ima valjda, za takve ljudine, poput Nebojše, neka medalja viška, naročito ako je zaslužena.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

OVI DETALJI O BEOGRADU NE POSTOJE NI NA GUGLU