IGROKAZ PALJENJA KRSTOVA ALBANSKIH "UMETNIKA" NA DREVNOJ ULPIJANI U GRAČANICI: Jasna pretnja Srbima na Kosovu i Metohiji

Jelena Matijević

03. 09. 2024. u 10:12

TEK što se zametnuo, "Ulpiana fest", koji se pod sponzorstvom vlasti tzv. Kosova održao minulog vikenda u antičkom arheološkom nalazištu Ulpijana u Gračanici, razotkrio je zašto je prošle godine osnovan baš u mestu u kom su Srbi većina i gde se nalazi jedna od najvećih srpskih svetinja.

ИГРОКАЗ ПАЉЕЊА КРСТОВА АЛБАНСКИХ УМЕТНИКА НА ДРЕВНОЈ УЛПИЈАНИ У ГРАЧАНИЦИ: Јасна претња Србима на Косову и Метохији

Foto: Novosti arhiva

Na svega kilometar od vanvremenske zadužbine kralja Milutina, započeo je u subotu uveče "performansom" čiji je deo bilo spaljivanje tri krsta! Tom jeftinom neopaganštinom nisu samo oskrnavili drevnu Ulpijanu čije nasleđe vekovima nastavlja manastir Gračanica, njenog obnovitelja - vizantijskog cara Justinijana Prvog kao i ranohrišćanske svetitelje Flora i Lavra koji su tu živeli i za krst časni mučenički postradali, nego su pod plaštom umetnosti javno demonstrirali ono što su u praksi sprovodili u vreme martovskog pogroma u vandalskom naletu kosovskih Albanaca kada su širom Kosova i Metohije gorele i drevne svetinje i krstovi na njima. Štaviše, bez "uvijanja u oblandu", grubo, po ugledu na sponzore, ovaj festivalčić i paganština na njemu pokazali su da su potpuno politički funkcionalni i sa jasnom porukom i direktnom pretnjom Srbima.

S pravom je na ovaj "umetnički" vandalizam saopštenjem odmah reagovala Eparhija raško-prizrenska, a organizatori, izvesna NVO "ET-G" u saradnji sa Odsekom za antropologiju prištinskog univerziteta, odgovaraju da je paljenjem krstova "odata počast Svetim Floru i Lavru", za koje tvrde da su bili "prva dva dardanijska mučenika". Dardanijska! I to je suština ove pretnje uobličene u nečastan igrokaz: slavljenje paljenja srpskih svetinja i proterivanja Srba, a onda sledi grubo falsifikovanje istorije. Zato nije slučajno ni to što su se u okviru projekta EU, vrednog milion evra i pokrenutog 2021, a biće završen u decembru 2024, kosovski arheolozi sa prijateljima iz Instituta za arheologiju Francuske bacili na istraživanje Ulpijane. Bez sumnje biće tu spektakularnih nalaza, beskrupulozno će se gaziti istorijske činjenice, a sve zarad najvišeg cilja: izbrisati svaki trag Srba, ako treba i na lomačama.  

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

OVI DETALJI O BEOGRADU NE POSTOJE NI NA GUGLU