USEKOVANJE SRBIJE

Piše: Milan Babović, zamenik glavnog urednika

13. 09. 2024. u 07:00

ONOMAD nam je zapadna petorka na Jovanjdan donela ultimatum: prihvatite Makronov i Šolcov plan i ne blokirajte ulazak Kosova u UN, ili sledi kazna.

УСЕКОВАЊЕ СРБИЈЕ

Foto D. Milovanović

Sada je ta mafijaška ucena za usekovanje Srbije ponovljena uoči Usekovanja glave Svetog Jovana. Pokvarena gramofonska ploča iz Brisela Peter Stano doslovce je rekao:

- Srbija neće moći da nastavi svoj evropski put, dok ne primeni ceo Ohridski sporazum.

Stani malo, Stano. I zaviri u dubine paradoksa koje je patentirala posrnula naddržava čiji si telal. Jer, Evropska unija je u kosovskom vilajetu na trasi čuvenog Letećeg cirkusa Montija Pajtona: svi usvojeni i potpisani sporazumi se gaze, a oni koji su nepotpisani su sveta knjiga.

Posložićemo samo ono ključno: u želji da Srbiji iščupaju srce bombardovali su je spaljujući napalmom svaki redak Povelje Ujedinjenih nacija i sve paragrafe međunarodnog prava, brutalno su zgazili i Rezoluciju 1244 (naoružavanjem tzv. vojske Kosova i neobezbeđivanjem uslova za povratak raseljenih Srba), pod noge bacili briselske sporazume iz 2013. i 2015. kojima su oni bili garant i koje su sa obema stranama i oni parafirali. Za nabrajanje onoga šta je sve Aljbin Kurti prekršio u manijakalnoj želji da zatre sve srpsko ovde je mali prostor, pa ćemo se zadržati na onim najmarkantnijim činjenicama: mimo svih dogovora s dugim cevima je okupirao, sever Kosova i Metohije, ukinuo dinar, pogasio srpske banke i pošte, uzurpirao opštinske zgrade i instalirao svoje gradonačelnike... Zajednice srpskih opština nema ni na vidiku, iako je to bila osnovna obaveza frankenštajn države i esencija "Brisela 2".

Znači, u prah i pepeo pretvoreno je ono što je prištinska strana potpisala, dok je Beograd, naivan u dobroj veri i želji da bude kredibilan partner sproveo dogovoreno. A koliko se može verovati Zapadu podsetile su nas Angela Merkel i Viktorija Nuland priznajući da su svesno srušeni i Minski i Istanbulski sporazumi o prekidu rata u Ukrajini, ne bi li se napakostilo Rusiji.

I šta se nakon svega dešava? U danu kada su Kurtijevi specijalci mučki pretukli i uhapsili četvoricu srpskih mladića u Severnoj Mitrovici, javlja se slovački aparatčik, autor besramne mantre "o krivici obe strane", da nas podseti kako je nepotpisani Ohridski sporazum obavezan, a da su ovi potpisani - luk i voda.

Morao bi da zna da Vučić i pored električne stolice koju su mu poturili u Titovoj vili kraj živopisnog jezera, svojim potpisom nije legitimizovao Prištinu kao subjekt međunarodnopravnog ugovora. Takođe, taj dokument nije parafiran ni u jednom parlamentu, uključujući i skupštine matičnih zemalja njegovih kreatora. Ne proizvodi nikakvo pravno dejstvo.

Da ne budemo posve džangrizavi, taj papir ima i dobrih strana. Recimo, ta što se aneks o implementaciji plana EU za Kosovo ugrađuje u pregovarački okvir sa našom zemljom i što je potvrđeno deklaracijom (dakle opet neobavezujući akt) na samitu EU - Zapadni Balkan iz decembra prošle godine.

To nam širom otvara oči da uvidimo kako bismo magloviti ulazak u evropsku čekaonicu morali da platimo pucnjem u sopstveni pupak, puštajući zapadno nedonošče u Ujedinjene nacije brišući svoj DNK zajedno sa crvenim linijama. Potom bismo, poništeni kao narod, morali da priznamo da smo počinili genocid u Srebrenici, da rasučemo Republiku Srpsku kao staru izbu, da oprostimo NATO legiji što nas je nakljukala uranijumom i kao dezerteri duše uđemo u njen stroj.

Znaju i Stano i njegovi šefovi da Srbija neće prihvatiti samoubistvo, ali su perfidno iskoristili zenit terora koji Kurti sprovodi na severu, uz njihovu prećutnu saglasnost, da podgreju staru ucenu poručujući Vučiću: prihvati ono što nisi potpisao, ako želiš da izbegneš novu "Oluju".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

STIMULACIJE, DODATNI SLOBODNI DANI, STIPENDIJE, PRIVATNO ZDRAVSTVENO OSIGURANJE… Evo koje sve benefite zaposlenima nudi Mercator-S