BILA je subota, 4. avgust 1995. godine. Na Knin, prestoni grad Republike Srpske Krajine, umesto letnje ilindanske kiše i grmljavine, udarila je zastrašujuća vojna oluja. Bio je obasut sa 5.000 granata, napala ga je Hrvatska vojska, sa svih strana.

el komandante

05.08.2022. 09:42

ништа Ћаво из Пожаревца није тражио,већ је послао Мркшића да растави ракете са Петрове горе,да изврши план евакуације становништва,јер му је то и специјалност,тако да је руководство тадашње издало РСК,два добра дана крајишки борци су издржавали и свакој јединици на фронту су стизале наредбе о повлачењу на резервне положаје,многи су се питали зашто,зашто Србија не улази,на неким деловима су чак били у иницијативи иако малобројнији,али онда ступа наредба из Србије и до њих долази нешто што нису могли ни да замисле,сем појединих,Србија нас оставља на цједилу,без логистике,са мишљу о најмилијима РСК се урушила за пар дана захваљујући издаји. Слава палим Крајишницима,крајишкој сиротињи,бједи.

Petar

05.08.2022. 09:49

Naša najveća tragedija je što iz takvih istorijskih grešaka nismo ništa naučili, nemamo "n" od nacionalnog interesa niti dugoročne strategije, a ovde i dalje kao što su i tada kolo vode Englezi i Rusi.

iz glave

05.08.2022. 10:15

грех је кривити имало Србе из крајина, да смо 1991 применили 4С принцип одбранили би Србе у Книну, па нам се не би десиле ни 95, ни 99.

realan

05.08.2022. 11:35

RSK je izdata i neka su prokleta za vijek vijekova sva izdajnicka pokoljenja... Samo izdajom je bilo moguce uzetu tu teritoriju za tih par dana...

S D

05.08.2022. 11:49

Krajina je izgubljena ulaskom hrvatske vojske na Kupres i tako su došli iza ledja Kninu. Ko je naredio da se vojska sa Kupresa prebaci na Goražde i Srebrenicu????

Wu

05.08.2022. 11:54

Milošević je poslao oficire da razoružaju Krajinu i izvuku raketne sisteme iz nje,a prije toga nakon smotre sa Slunjski brda ivučeni van Krajine tenkovi.Samo ono što sam ja lično vidio da izvode van Krajine je bilo dovoljno da od Hrvatske ne ostane kamen na kamenu.

urke

05.08.2022. 12:19

Mjesec dana prije oluje svaku noć u vrijeme policijsko časa od 22 do 05 je kroz Bijeljinu išao kamion za kamionom sa vojnom tehnikom iz knina za srbiju. Srbi u hrvatskoj su izdati!

Kardetić Koamir

05.08.2022. 12:29

Zašto svi Srbi nisu krenuli da brane srpski teritoriju narod i da lociraju teritorijalno srpske teritorije. A utisak mi je da je sa dogovorom Komunjare Miloševića i Ustaša hrvata izmislili "OLUJU" kako je moguće da 500 km ustaše tzv hrvati očiste.To je sve po planu rađeno.Komunjare su pokretači.

Djoks

05.08.2022. 12:31

Zasto bi vojska iz Srbije isla preko Drine,kad se moze iz Istocne Slavonije izvrsiti udar na Osijek i Vinkovce.Osam puta je Martic iz Knina naredjivao da se pokrene 11.Istocnoslavonski korpus,ali izdajnici iz Beograda ne dozvoljavaju,jer bez logistike Novosadskog korpusa ne moze da se pokrene 11.korpus.Uostalom Istocna Slavonija nije vojno zauzeta,pa ju je ipak izdajnik prodao ,kao i Sarajevo,i Brcko...

Stavros

05.08.2022. 12:47

Мислим да је дошло крајње време да се престане са беспредметним и неоснованим оптужбама на рачун Слободана Милошевића и истиче његова пасивност и равнодушност у односу на догађаје у РСК. Инцијативе и предности које су имали Крајишници у појединим деловима Крајине су били кратког даха и претило им је одсецање на више праваца, логистика је почела да се урушава, а напади су се појачавали уз координацију НАТО трупа на терену (у ваздуху). СРЈ и да је хтела да помогне није могла, пре свега због велике даљине од фронта, НАТО зоне забране лета и несигурним (немогуће проћи без примећивања огромних колона возила) путевима за војне колоне кроз Славонију/БиХ. РС није могла помоћи јер су јој велике снаге остале везане у Сарајеву. Ништа се није могло урадити оног тренутка када је НАТО стао на страну хрватских сецесиониста и терориста. Крајње је време да Крајишници престану да упиру прстом унаоколо тражећи кривце за њихову неизбежну судбину. Прст уперите у Туђмана и Западњаке, као и њихове менторе и следбенике.

Djoks

05.08.2022. 16:45

@Stavros - Koliko znam od Sida,do pregradja Vinkovaca gde su bili polozaji vojske Krajine svega 25 km.Od meseca marta '95 je pocela demontaza sistema odbrane u Krajini.Komunisticki faraon je predao Krajinu samo zato sto mu je zapad obecao da nece dirati KiM.

Zoran Petrović

05.08.2022. 12:47

Taj Milošević je uzeo ogromnu količinu para da preda Knin i povuče vojsku sa Kosova. Sva lova koje ke primio za to odstupanje privatnim avionom je dostavljena na Kipar . Toliko o velikom Slobodanu Miloševiću. Nije nam niko kriv. Izdao svoog svoga. Ništa novo kod Srbina.

maniks

05.08.2022. 13:03

Zamolio bi ove dezertere i pobegulje iz SAO Kraji e da ne krive Milosevica i Srbiju. Bezali su ko zecevi , napustali polozaje i cekali da ih neko drugi oslobodi. Samo jedan primer, licno gledao. U Uzicu su neprejidno stizali autobusi puni izbeglica a u svakom autobusu 10 do 20 vojnika sa naoruzanjem.Naravno da su tehniku ostavili neprijatelju. Knin ima takav polozaj da ga mesecima nebi osvojili ali dezerteri i kukavice su pobeglj. Ovo je bolno i istinito. Svaku rec potpisujem. Sada su usli u politiku i vode kampanje protiv sluzenja vojnog roka i naravno veliki broj ide u hrvatsku.

Milos

05.08.2022. 13:22

Није тачно. Главни штаб и председник Мартић су били у Пађенима у касарни код мог оца. Никакав контакт није био са Београдом. Чак је корпусу СВК у Барањи забрањено да дејствује. Милошевић нас је пустио низ воду.

Bolji tekst

05.08.2022. 13:30

Nisam procitao bolji tekst od 1991., sto se tice ratnih desavanja.Ucili su nas da je JNA cetvrta armija po snazi u Evropi, ali ona je razorena iznutra, od strane nesrpskog kadra.I cak da nije bilo tako ideolozi raspada SFRJ su bili mnogo, mnogo jaci- i vojno, i politicki. Komentari , sada 27. godina posle, svodi se na neutemeljene dokaze: rekla- kazala.

Ljubica

05.08.2022. 13:52

Srbi nikad nisu nikoga čistili, niti će u buduće. Mi ne želimo u taj klub bez časti. Oduvek sam bila ponosna na to što ne prenosimo mržnju i što smo drugačiji. Nismo vazali, imamo dostojanstvo i nije u naše vaspitanje ugradjena ta klica zla.Nikako se ne treba njihovim primerima voditi, treba ostati svoj i to naše negovati i voleti.

Tako

05.08.2022. 14:04

Драги Срби, упамтите добро, Милошевић је продао Крајину, народ који је вековима живео тамо доживео је губитак не само своје земље, већ и језика, обичаја, етнологије, кутуре и истрорије заувек. Ако опет буде рата, не дај Боже, биће исто ко ког да буде на власти, јер све су то деца комуњара која ће продати свој народ.

Izdaja

05.08.2022. 15:02

Možete i vi, i ostali analitičari da pravdate Miloševića, ali je činjenica da je Milošević izdao Srbe u Krajini, ali i u Bosni, za Kosovo nije imao mnogo izbora mada je i tu napravio mnogo grešaka, prvenstveno u definiciji pojmova u Kumanovskom sporazumu, tj. da je KiM neotudjivi deo SR Jugoslavije, a ne Srbije, a on nije bio glup da bi to slučajno prevideo. Zato je trebalo da mu sudimo u Srbiji a ne da ga šaljemo u Hag i izdamo nacionzlne interese.

Rada

06.08.2022. 12:24

Драго ми је да је дошло време да неки људи отворено проговоре. Тачно је, Младић је склоњен, а имали су заједнички план са РСК. И тачно је, Крајина је продана. Нека неко пита Јовицу Станишића шта је тражио у Штабу Крајине пред Олују. И Момчила Перишића ко му је дао за право да часне крајишке старешине вређа и назива издајницима, а само што су се једва извукли са народом и дошли у БГ?

Onaj koji je bio

08.08.2022. 19:04

Ovo je sve LAŽ !Milošević je razoružao i izdao Krajinu da bi Dejtonski sporazum bio potpisan a u svemu je učestvovao i vrh R.Srpske.To je istina.