TRI LITIJE SE SPAJAJU KOD NEMANJE: Kako će izgledati prvo obeležavanje Dana srpskog jedinstva 15. septembra

S. S. ROVČANIN

03. 09. 2021. u 09:30

SRBIJA i Republika Srpska zajednički će 15. septembra obeležiti Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave centralnom ceremonijom u Beogradu kod spomenika Stefanu Nemanji, događajima na više lokacija u prestonici, odakle će se narod kretati u litijama i sresti kod obeležja jednog od najvećih srpskih vladara - saznaju "Novosti".

ТРИ ЛИТИЈЕ СЕ СПАЈАЈУ КОД НЕМАЊЕ: Како ће изгледати прво обележавање Дана српског јединства 15. септембра

Foto Arhiva

Ovde će se najverovatnije obratiti predsednik Aleksandar Vučić, srpski član Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik i patrijarh srpski Porfirije. Ideja je da procesija kreće iz tri pravca: od Hrama Svetog Save, od spomenika Njegošu kod Filozofskog fakulteta i od obeležja vojvodi Vuku na Topličinom vencu. Sve tri kolone spojiće se pred velelepnim monumentom posvećenom velikom županu na Savskom trgu.

Skupština Srbije i parlament Republike Srpske istovremeno će usvojiti Zakon o upotrebi srpskog jezika u javnom životu i zaštiti i očuvanju ćiriličkog pisma.

Foto P. Milošević

Ovako će proći obeležavanje nacionalnog praznika koji bi trebalo da preraste u tradiciju među Srbima u matici, ali i širom planete. U programu će učestvovati Garda Vojske Srbije i orkestar, a biće izložena i 51 srpska pukovska zastava - simboli srpske pobede, slave i golgote.

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković kaže, za "Novosti", da je Dan srpskog jedinsta višestruko značajan.

- To je najpre praznik koji zajednički proslavljaju Srbija i RS, ali on treba da postane neka vrsta svetkovine koja će okupljati sve Srbe, gde god da žive. To je dan kada kao narod naglašavamo značaj svega onoga što nas spaja, a to su, između ostalog, slavni događaji iz zajedničke istorije, naša kultura, jezik i pismo, trobojka i zajednička opredeljenost za budući napredak - istakao je Selaković.

Kako je rekao, očekuje da Srbi gde god da se nalaze, razviju svoje trobojke, "kao što to o velikim praznicima i čine narodi ponosni na svoj identitet".

- Veoma je važno što će toga dana i Beograd i Banjaluka biti mesto usvajanja strateški važnog Zakona o upotrebi srpskog jezika u javnom životu i zaštiti i očuvanju ćiriličkog pisma. Praznik će ove godine biti u znaku naših nacionalnih simbola - ćirilice i nacionalne zastave i biće obeležen na najvišem nivou. Voleo bih da u godinama pred nama ovo postane jedan od centralnih povoda za podsećanje na važnost negovanja nacionalnog identiteta, jer samo snažne i samosvesne nacije će u budućim decenijama opstati na svetskoj etničkoj karti - naveo je Selaković.

Inače, u zakonu koji bi trebalo da usvoje parlamenti Srbije i Republike Srpske, na Dan srpskog jedinstva, piše da su svi državni i lokalni organi, javna preduzeća, škole i fakulteti i druge javne institucije u obavezi da upotrebljavaju srpski jezik i pismo. Na ćirilici će morati da budu ispisani i nazivi sedišta, delatnosti, računi, fakture, potvrde, a za nepoštovanje zakona predviđene su i kazne do pola miliona dinara.

Foto P. Mitić

SEĆANjE NA SOLUNCE

RUKOVODSTVA Srbije i RS na čelu sa Aleksandrom Vučićem i Miloradom Dodikom dogovorila su se da zajednički praznik bude baš 15. septembra u znak sećanja na borce Solunskog fronta. Toga dana 1918. godine, pod naredbom "svi komandanti, komandiri i vojnici treba da budu nošeni idejom - od brzine prodiranja zavisi ceo uspeh ofanzive, treba drsko prodirati, bez počinka do krajnjih granica mogućnosti ljudske i konjske snage, sa nepokolebljivom voljom i nadom u Boga - junaci napred u otadžbinu" probijen je Solunski front.

* * * * * * * *

VELIKA BITKA "NOVOSTI" ZA OČUVANjE NAŠEG PISMA URODILA PLODOM

Vlade Srbije i RS usvojile predlog zakona o ćirilici

VLADE Srbije i Republike Srpske usvojile su juče istovetan Predlog zakona o zaštiti, očuvanju i upotrebi jezika srpskog naroda i ćiriličkog pisma, koji će biti upućen parlamentima na usvajanje. Ovo je važan korak ka usvajanju akta kojim se uređuje sistem zaštite, očuvanja i način korišćenja jezika srpskog naroda i ćiriličkog pisma u Srbiji i RS kao nematerijalnog kulturnog nasleđa, odnosno kulturnog dobra od izuzetnog značaja.

Očekivano izglasavanje ovog važnog zakona ujedno je i pobeda "Večernjih novosti", kojima je zaštita našeg pisma i jezika više godina bila udarna tema. U seriji tekstova uporno smo pitali za sudbinu propisa kojim bi se zaštitila ćirilica i upozoravali na njeno izumiranje. Od 2. marta pokrenuli smo i akciju: najpoznatiji lingvisti, pisci, profesori i akademici serijom tekstova oglasili su se u našem "Kulturnom dodatku" i apelovali da se pod hitno preduzmu mere za očuvanje našeg jezika i nacionalnog pisma.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MILENA JE KUPILA GARNITURU, A ONDA JE USLEDIO PAKAO Saloni nameštaja probijaju rokove za isporuku - Kupci krevet sanjaju, na podu spavaju

MILENA JE KUPILA GARNITURU, A ONDA JE USLEDIO "PAKAO" Saloni nameštaja probijaju rokove za isporuku - Kupci krevet sanjaju, na podu spavaju

DA useljenje u stan može da se oduži, a da majstori, angažovani na renoviranju ili adaptaciji, nisu nimalo krivi za to, najbolje znaju potrošači prilikom kupovine nameštaja. Sve je više primedaba građana na neažurnost i neodgovornost salona, jer probijaju dogovorene rokove dostave. Još veća muka od toga je što se neretko događa da kupljeni komadi stignu sa greškom, pa to dodatno produžava čekanje. Savet znalaca iz oblasti zaštite prava potrošača je da reklamacije trgovcima upute pisanim putem. Ako to ne pomogne, sektor tržišne inspekcije pri Ministarstvu unutrašnje i spoljne trgovine sledeća je adresa.

05. 07. 2024. u 08:36

Komentari (0)

EGZOTIČNA PONUDA KOJU NE SMETE PROPUSTITI! Odmor iz snova, već od 407evra po osobi! Putuje se samo 2 SATA!