PREMIJERKA BRNABIĆ: Izmene Ustava su garant da se u Srbiji nikada neće ponoviti politička čistka nepodobnih sudija iz 2009.

Novosti online

14. 01. 2022. u 20:48

PREDSEDNICA Vlade Republike Srbije Ana Brnabić ponovila je danas da se u referendumu na nedelju građani izjašnjavaju samo i isključivo o izmenama Ustava u oblasti pravosuđa.

ПРЕМИЈЕРКА БРНАБИЋ: Измене Устава су гарант да се у Србији никада неће поновити политичка чистка неподобних судија из 2009.

Foto: Printskrin

Ona je u Nacionalnom dnevniku televizjie Pink izjavila da je u prethodnom periodu bilo toliko lažnih vesti, da je veoma bitno na pravi način objasniti građanima o čemu se glasa u nedelju.

-Predloženi amandami tiču se samo načina izbora sudija i tužilaca. Ustavni amandmani nemaju nikakve veze sa preambulom, nemaju nikakve veze sa Kosovom i Metohijom, nemaju nikakve veze sa vakcinacijom, nemaju nikakve veze sa ljudskim pravima, naglasila je premijerka.

Prema njenim rečima, građani u nedelju odlučuju o tome da li žele nezavisno sudstvo i samostalno tužilaštvo I da politika više nema uticaj na pravosuđe. “Ukoliko glasate da, glasate za to da svi budu jednaki pred licem pravde u Republici Srbiji”, istakla je Brnabić. Prema njenim rečima, tema jeste izuzetno kompleksna i nije bliska građanima ali se predloženim izmenama jača vladavina prava u našoj zemlji.

Ona je naglasila da bi u slučaju da građani glasaju za izmene ustava, to bio garant da se Srbiji nikada neće ponoviti 2009. godina I reforma pravosuđa kakvu je izvršila bivša vlast u našoj zemlji. -Sramna reforma pravosuđa 2009. godine bila je u stvari politička čistka 837 sudija u jednom danu. To je uradila Demokratska stranka u kojoj su tada bili i Boris Tadić, I Vuk Jeremić, i Dragan Đilas, Snežana Malović, tadašnja ministarka pravde pa i Dušan Petrović, tada gradonačelnik Šapca i mentor Nebojši Zelenom Zelenoviću. Svi oni su odgovorni za tu reformu pravsuđa koja je koštala građane Srbije direktno 44 miliona evra, izjavila je premijerka.

Ona je zaključila da su danas za reforme pravosuđa najrelevantnija udruženja poput Društva sudija Srbije i Udruženje tužilaca koji pozdravljaju to da je Srbija dočekala vlast koja je prihvatila odricanje direktne i indirektne kontrole nad pravosuđem.

BONUS VIDEO - VELIKI USPEH SRBIJE: U 2021. godini otvoreno je čak 18 fabrika, a započeta je izgradnja 6 novih

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

MOĆNO DEJSTVO OKLOPNIH VOZILA: Pogledajte naoružanje Vojske Srbije na Pešteru (VIDEO)