I GRAĐANI U KARANTINU ĆE MOĆI DA GLASAJU: Iz RIK objasnili proceduru, zaraženi imaju pravo da učestvuju na referendumu

Novosti online

15. 01. 2022. u 10:39

REFERENDUM o promeni Ustava Republike Srbije biće održan sutra, 16. januara, u našoj zemlji.

И ГРАЂАНИ У КАРАНТИНУ ЋЕ МОЋИ ДА ГЛАСАЈУ: Из РИК објаснили процедуру, заражени имају право да учествују на референдуму

Foto: Profimedia/Ilustracija

Mnogi su se pitali da li će, u skladu sa činjenicom da vlada pandemija korona virusa, moći da glasaju na predstojećem referendumu.

Član Republičke izborne komisije Miljkan Karličić navodi da će i građani u karantinu imati priliku da se izjasne na referendumu.

- Prilikom glasanja van glasačkog mesta, u slučaju da glasač ima koronu (i mora napomenuti da je to razlog izlaska ili lice koje prima obaveštenje dužno je da pita da li je zbog korone) komisija obavezno nosi zastitnu opremu, dezinfikuje rukavice (koje nose) kod dolaska i potom pri vraćanju sa glasačkog mesta, vrši dezinfekciju ruku glasača i pomagača - navodi Karličić.

Kako dodaje, glasanje u takvoj situaciji biće ispred ulaznih vrata.

- Glasanje se vrši ispred ispred ulaznih vrata stana/kuće. Oboleli glasač ne sme da ima direktan kontakt sa komisijom i glasa isključivo uz pomoć pomagača koji nije oboleo od kovida. Po dolasku sa takvog glasanja dezinfikuje se i materijal - dodao je.

Podsećamo da je ranije Republička izborna komisija saopštila da će preduzeti sve neophodne mere kako bi se izjašnjavanje građana na predstojećem referendumu 16. januara sprovelo na najbezbedniji način.

RIK je tako odgovorio na zahtev udruženja Crta koje je tražilo da se nadležni izjasne o uslovima za održavanje republičkog referenduma, s obzirom na pogoršanje epidemiološke situacije, kao i o merama zaštite koje će biti preduzete prilikom glasanja.

U saopštenju RIK-a se navodi da su oni pripremili Nacrt uputstva za sprovođenje glasanja, da je Krizni štab dao pozitivno mišljenje.

Dezinfekcija, čišćenje i provetravanje

Nacrtom uputstva predviđeno je, između ostalog, da glasačko mesto mora biti očišćeno, dezinfikovano i provetreno najmanje 24 sata pre glasanja, oprema koja se nalazi na glasačkom mestu mora biti dezinfikovana najmanje 24 sata pre dana glasanja, dok sanitarne prostorije na glasačkom mestu, biće opremljene sapunom, ubrusom za brisanje ruku i kantom za smeće.

Predviđeno je i da na ulazu u objekat u kojem se nalazi glasačko mesto, na vidnom mestu bude istaknut plakat sa informacijama o načinu sprečavanja širenja zarazne bolesti kovid-19, kao i plakat o obaveznom rastojanju između glasača.

U Nacrtu, takođe, stoji da će razmak između glasačkih kutija biti najmanje 1,5 metara, a razmak između paravana za obezbeđivanje tajnosti glasanja mora takođe biti najmanje 1,5 metar.

Na glasačkom mestu će biti obezbeđen razmak od minimum 1,5 metra između glasačkog odbora kao i svih drugih lica koja imaju pravo da borave na glasačkom mestu.

Članovi glasačkog odbora su dužni da pre i tokom glasanja nose zaštitne maske na licu.

U dopisu RIK-a stoji da, ako van glasačkog mesta glasa glasač oboleo od kovida 19, ima simptome te bolesti ili mu je određena mera karantina, članovi glasačkog odbora sve radnje propisane za obavljanje glasanja će vršiti ispred ulaznih vrata stana, odnosno, kuće u kojoj boravi glasač.

(Telegraf)

BONUS VIDEO: PRED SRBIJOM NOVI AUTO-PUTEVI I PRUGE - Pogledajte šta nas očekuje u ovoj godini

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AMERIČKA LJUBAV PREMA GENOCIDU: CIA čuvala Hitlerove verne sledbenike, sad Vašington lobira za rezoluciju o Srebrenici