PONOŠ LJULJA SAVEZ ĐILASA I JEREMIĆA: Mimo koalicionog dogovora Stranka slobode i pravde istakla svog kandidata na predsedničkim izborima

D. M.

24. 01. 2022. u 12:39

ISTURANjE Zdravka Ponoša kao kandidata za predsednika Srbije ozbiljno je poljuljalo ionako labav savez između lidera Stranke slobode i pravde i Narodne stranke, Dragana Đilasa i Vuka Jeremića.

ПОНОШ ЉУЉА САВЕЗ ЂИЛАСА И ЈЕРЕМИЋА: Мимо коалиционог договора Странка слободе и правде истакла свог кандидата на председничким изборима

Vuk Jeremić i Dragan Đilas, Foto Tanjug

Đilas je u subotu obznanio da će kandidat SSP na izborima za šefa države biti Ponoš, koji je i dalje član NS. Ova odluka je doneta, a da o tome prethodno nije obavešten Jeremić. Takođe, predsednik SSP učinio je to i pored dogovora koji je koalicija SSP-NS-DS-PSG imala - da se najpre sačekaju istraživanja javnog mnjenja o šansama pojedinih kandidata, pa tek onda napravi dogovor o zajedničkom adutu.

Iz Jeremićevog tabora juče je saopšteno da su o kandidaturi Ponoša saznali iz medija.

Naveli su i da je prema koalicionom sporazumu koji je 26. novembra 2021. potpisan sa SSP, DS i drugim političkim organizacijama, zajednički kandidat za predsednika Srbije na predstojećim izborima trebalo da bude izabran konsenzusom.

- S obzirom na to da u dosadašnjim razgovorima sa našim koalicionim partnerima nije postignut dogovor oko zajedničkog kandidata za predsednika Republike, složili smo se da naručimo dva stručna i nezavisna istraživanja javnog mnjenja koja bi nam pomogla da zajednički napravimo najbolji izbor. Ta istraživanja su u toku, a njihovi rezultati bi trebalo da nam budu predstavljeni u utorak, 25. januara - poručili su iz NS, koja, bar za sada, neće vući korake u pravcu rasturanja koalicije.

Zdravko Ponoš, Foto D. Milovanović

S druge strane, Pokret slobodnih građana odlučio je da stane iza Ponoševe kandidature.

Za Bojana Klačara, iz CeSID, kandidatura Ponoša je delimično iznenađenje, jer se, dodaje, činilo da su SSP i NS izgladile nesporazum koji je nastao pre nekoliko nedelja kada je njegovo ime prvi put bilo pomenuto:

- Sve je ukazivalo da ovaj blok ide u pravcu nestranačkog kandidata. Malo je atipična i situacija, čak i za srpske političke prilike, da jedna stranka najavljuje kandidaturu čoveka koji je, bar koliko znamo, član druge stranke. To sigurno na neki način potresa odnose u koaliciji.

Ponoš je četvrta ličnost sa opozicione scene koja je do sada najavila da će ući u trku za poziciju šefa države. Tako će kandidat biti i lider Dveri Boško Obradović, a ispred koalicije NADA i Miloš Jovanović, predsednik DSS. Na listiću bi trebalo da se nađe i novinar Srđan Škoro, čiju kandidaturu je najavio pokret "Da se struka pita".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)