LINTA: Srbi u Federaciji BiH ugroženi više nego ikada

Novosti online

25. 01. 2022. u 17:04

PREDSEDNIK Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocenjuje da su Srbi u Federaciji BiH ugroženi više nego ikada i da su zato krive bošnjačke i hrvatske vlasti, a naročito predsednik SDA Bakir Izetbegović.

ЛИНТА: Срби у Федерацији БиХ угрожени више него икада

Foto: Tanjug

Malobrojni Srbi povratnici nemaju poverenje u svoje okruženje jer to okruženje veliča bošnjačke i hrvatske ratne zločince, negira i nipodaštava srpske žrtve, naziva Srbe agresorima, zločincima i genocidašima, dok su mnogi naredbodavci i počinioci zločina nad srpskim civilima i zarobljenicima i dalje na slobodi.

Nažalost, Bakir Izetbegović ima u pojedinim zapadnim centrima moći podršku za svoju unitarističku i islamističku politiku ali i za sprovođenje sistemske diskriminacije preostalih Srba u šest kantona sa muslimanskom većinom u Federaciji BiH. Cilj vlasti u Federaciji jeste da u narednom periodu tihim progonom u potpunosti realizuje ratne ciljeve kako bi stvorile etnički čiste teritorije bez Srba.

Linta ističe da politika SDA i Bakira Izetbegovića jeste, između ostalog, stvaranje takvog ambijenta i atmosfere u Federaciji BiH u kome malobrojni Srbi ne mogu ostati i opstati. Jedan od brojnih primera jeste nedavno organizovanje marša zelenih beretki u Bužimu koji su nosili ratne zastave tzv. Armije BiH, pevali ratnu pesmu o 505. Bužimskoj muslimanskoj brigadi za koju navode da „u boj kreće, sve do Drine ona stati neće”, uzvikivali Alahu ekbar, veličali zločin nad Srbima i pozivali na rat i nova ubijanja Srba. Niko iz međunarodne zajednice nije reagovao na ratne pokliče iz Bužima. Srbi u Federaciji BiH su dugi niz godina izloženi različitim oblicima šikaniranja i ponižavanja, a sada se ugrožava i njihova bezbednost. To potvrđuju, između ostalog, sve češća skranvljenja i rušenja srpskih grobalja i skrnavljenja srpskih crkava na teritoriji Federacije BiH što izaziva dodatni strah i uznemirenost kod malobrojnih Srba.

BONUS VIDEO - ORILO SE U BANjALUCI: "Pukni zoro" odjekivalo do Manjače

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a