MRAČAN PLAN SE KRIJE IZA NOVIH PROVOKACIJA PRIŠTINE: Šalju specijalce da se narod "navikne"

S. S. R. - D. Z.

28. 04. 2022. u 08:00

PRIŠTINA poslednjih dana pojačava pritisak na Srbe na Kosovu i Metohiji, uporno odbijajući da se vrati za pregovarački sto sa Beogradom kako bi se pronašla rešenja za sporna pitanja.

МРАЧАН ПЛАН СЕ КРИЈЕ ИЗА НОВИХ ПРОВОКАЦИЈА ПРИШТИНЕ: Шаљу специјалце да се народ навикне

Duge cevi sve češća slika i na severu KiM, Foto AP

Umesto razgovora, učestali su upadi ROSU na sever KiM, napadnut je i srpski dečak S. M. u Babinom Mostu, pokrenuto je više od 70 krivičnih postupaka protiv Srba - privrednika, gradonačelika, poslanika, zbog navodnog napada na ustavni poredak tzv. Kosova, jer su u poslednjih godinu dana protestovali zbog raznih jednostranih poteza Prištine.

Ovo podizanje tenzija sračunato je i kako bi se skrenula pažnja od formiranje Zajednice srpskih opština, kao jedine obaveze Prištine iz briselskog dijaloga.

Predsednik Udruženja privrednika sa severa Kosmeta Radoš Petrović kaže da bi eventualno hapšenje uglednih Srba dovelo do nestabilnosti:

- Prištinske vlasti nas okrivljuju za urušavanje tzv. ustavnog poretka Kosova, a vezano za proteste građana oktobra prošle godine u Mitrovici i na Jarinju, koji su bili mirni i demokratski. Međutim, suštinski cilj i namera prištinskih vlasti jeste da se zaplaše građani.

Predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun smatra da postoji opasnost da Priština izazove krizu na severu KiM:

- Priština na mala vrata ubacuje što je moguće više pripadnika specijalnih jedinica na sever i time pokazuje da to treba da postane nešto što je uobičajeno. A te specijalne jedinice uvek izazivaju incidente, napadaju srpski narod, destabilizuju situaciju - istakao je Drecun, i dodao da je primetio da "kada je napadnut srpski dečak u Babinom Mostu, nije bilo intervencije specijalne policije, ali zbog navodnog napada na kosovsku policijsku službu na severu, odmah intervenišu specijalne policijske jedinice".

Prema njegovim rečima, "sumnjivi su napadi na kosovsku policijsku službu na severu, kojih je bilo nekoliko":

- Kao da neko precizno planira i dozira te napade. Ko je taj kome odgovara nestabilnost na severu KiM? Srbima sigurno ne, Beogradu ne. Sada imate i novonastalu situaciju da će, zbog navodne građanske neposlušnosti, naši građani na severu biti pozivani na informativne razgovore, a, ako se ne jave, počeće hapšenja, zbog čega je Srpska lista upozorila da će pokušati da spreči takav razvoj događaja.

Premijerka Srbije Ana Brnabić istakla je da je tokom nedavnih razgovora sa predstavnicima SAD istakla da je "Beograd zabrinut zbog eskalacije nasilja na Kosovu i Metohiji, za koje je odgovorna Priština":

- Jasno smo rekli da je u 2021. godini za više od 30 dosto povećan broj napada na Srbe na KiM i njihovu imovinu, manastir Visoki Dečani dospeo je na listu najugroženijih kulturnih i verskih spomenika, a sve je kulminiralo time da Aljbin Kurti ukida Srbima osnovna ljudska prava da glasaju na izborima i na referendumu.

LAJČAK: EU GUBI STRPLjENjE

IZASLANIK Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak rekao je juče na forumu "EU u susretu sa Balkanom" u Bugarskoj da je rat u Ukrajini na pozitivan način promenio način na koji EU razmišlja o proširenju, ali i istakao da je Unija izgubila strpljenje za probleme ili kvaziprobleme na Zapadnom Balkanu:

- Očekujemo da naši partneri na Balkanu pokažu da su deo rešavanja problema, tako što će ih sami rešavati ili će nam pomoći da rešimo njihove probleme. Zemlje ZB treba da budu deo rešenja problema, a ne da se bave ranama koje često sami sebi nanose.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024