ČETIRI DRŽAVE POVUKLE PRIZNANJE NEZAVISNOSTI TZV. KOSOVA: Srbija pokrenula veliku diplomatsku akciju

Novosti onlajn

13. 05. 2022. u 13:00

MINISTAR spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković obratio se javnosti nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost.

ЧЕТИРИ ДРЖАВЕ ПОВУКЛЕ ПРИЗНАЊЕ НЕЗАВИСНОСТИ ТЗВ. КОСОВА: Србија покренула велику дипломатску акцију

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Selaković je najavio da će Beograd pokrenuti veliku diplomatsku akciju koja ima za cilj povlačenje priznanja tzv. Kosova od strane više zemalja.

- Četiri države već su povukle priznanje nezavisnosti tzv. Kosova - rekao je Selaković i dodao:

- Radom naših službi došli smo do informacija da najmanje dve velike države u ovom trenutku rade na logističkoj podršci Prištini u njihovoj kampanji za dobijanje novih priznanja, a ja sam predao predsedniku Vučiću diplomatske note četiri države koje su povukle priznanje tzv. Kosova. Savet za nacionalnu bezbednost ovlastio je predsednika Vučića da u trenutku kada to bude smatrao za potrebno i širu javnost obavesti o kojim državama je reč. Ovim gestom želimo da damo šansu državama članicama Saveta Evrope da u junu mesecu ne pokrenu postupak prijema tzv. Kosova u Savet Evrope. Nastavićemo da se žestoko borimo i radimo na otpriznavanju, kazao je Selaković nakon sednice i dodao:

- Vlada SAD je jasno stavila do znanja da Vašingtonski sporazum poštuju. Priština je pokazala da ne poštuje sporazum, datu reč... Priština je jasno pokazala da nema nameru da do bilo kakvog rešenja dolazi putem dijaloga. Došli smo do informacija da dve velike države pružaju podršku Prištini - kazao je Selaković i dodao da su pred nama "burni i važni dani".

- Predsednik Vučić očekuje posetu Mišela, slede nam veoma važni pregovori koji se tiču cene gasa - kazao je Selaković.

Na nama je da ne uđemo u mržnju

Sednica je zakazana posle odluke Prištine da podnese zvanični zahtev za članstvo tzv. Kosova u Savet Evrope.

- Na nama je da ne uđemo u mržnju i psihozu sukoba, ali da na odgovoran, racionalan i ozbiljan način pružimo snažan odgovor - kazao je Vučić u četvrtak, kada je najavio sednicu Saveta, a zbog zahteva za ulazak u SE kojim su privremene prištinske vlasti srušile još jedan sporazum koji su potpisale, a to je Vašingtonski sporazum.

Prema rečima predsednika, u narednim nedeljama zvaničnici Srbije daće sve od sebe da pokažu da mogu da se bore i čuvaju svoju zemlju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije