PRIMITIVNI TON MRŽNJE: SANU o stavu HAZU da moramo da se odreknemo “mita o Jasenovcu”

S. S. R.

23. 05. 2022. u 20:01

UPRKOS iskustvu, članovi Srpske akademije nauka i umetnosti zatečeni su primitivnim tonom mržnje u objavi Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti "Prilozi za zaštitu hrvatskih nacionalnih interesa prilikom pregovora Republike Hrvatske sa Bosnom i Hercegovinom, Crnom Gorom i Srbijom u pogledu njihova ulaska Evropsku uniju".

ПРИМИТИВНИ ТОН МРЖЊЕ: САНУ о ставу ХAЗУ да морамо да се одрекнемо “мита о Јасеновцу”

Foto P. Milošević

Ovako je u ponedeljak Izvršni odbor SANU reagovao na stavove hrvatskih akademika koji su krajem prošle nedelje poručili da Srbija, ukoliko želi da nastavi evrointegracije, između ostalog, mora da prestane sa "podsticanjem neprijateljstva prema Hrvatskoj, da se odrekne velikosrpske propagande, kao što su pitanja Bunjevaca, jezika, jasenovačkog mita i odnosa prema Alojziju Stepincu".

- Bez iluzija da će se iko od onih u međunarodnoj zajednici, koji su nas neumorno podučavali novim civilizacijskim vrednostima, oglasiti povodom ovog huškačkog političkog pamfleta, sami, upravo iz poštovanja prema svim žrtvama "logora smrti", nećemo ulaziti u obezvređeni prostor replike sa onima koji besramno koriste izraz "jasenovački mit". Ali je dobro i korisno da znamo šta misle! - ističe se u saopštenju SANU.

Inače, hrvatski akademici izneli su svoj stav neposredno posle vesti da je srpsko Tužilaštvo za ratne zločine podiglo optužnicu protiv četvorice oficira koji su komandovali zločinačkom akcijom proterivanjem Srba "Oluja" i granatiranjem kolone na Petrovačkoj cesti pre 27 godina. U optužnici se navodi da je ubijeno 13 civila i ranjeno 24 ljudi. Političari iz Zagreba su isticali i da zbog ovog poteza treba zaustaviti Srbiju na njenom putu ka punopravnom članstvu u EU.

VUČIĆ: UBIJALI SRBE, A NE ONI NjIH

NA predloge iz Zagreba da protiv predsednika Aleksandra Vučića treba podići optužnicu, jer je u Glini držao ratnohuškački govor, lider Srbije je rekao:

- Nisu Srbi ubijali Hrvate i proterali ih iz Gline, nego obrnuto. To vam je kad nemate politiku i kad mislite da ratne zločine možete da činite. Ja nikog nisam ubio, a oni protiv kojih je podignuta optužnica jesu. Ubistva dece ne smeju da prođu nekažnjeno i to je mnogo važnije od moje političke sudbine. Inače, ništa nije sporno u tom mom govoru. Nekoliko dana posle toga poubijali su Srbe koji tamo žive, a ne Srbi njih.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KAKVA KLOPKA: Ovako je policija nadmudrila huligane i pohapsila aktere velike tuče navijača pred večiti derbi (FOTO/VIDEO)