OTVORENO I O "OTVORENOM BALKANU": Abazović - Nema zamene za člastvo u EU; Idem u zemlju koja nam je najbliža u svakom mogućem smislu

V. K.

28. 06. 2022. u 08:45

VLADA Crna Gore odlučna je da potpiše Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom, u skladu sa Ustavom i zakonom, a nastaviće se i analiza o mogućem ulasku u inicijativu "Otvoreni Balkan".

ОТВОРЕНО И О ОТВОРЕНОМ БАЛКАНУ: Абазовић - Нема замене за чластво у ЕУ; Идем у земљу која нам је најближа у сваком могућем смислу

Foto: Tanjug

To je uoči sutrašnje zvanične posete Beogradu poručio novi crnogorski premijer Dritan Abazović, odgovarajući juče na pitanja poslanika u parlamentu.

- Temeljni ugovor sa SPC je obaveza države. Sve što sam ikad rekao, iza toga stojim i nema nikakvog mrdanja. Druge verske zajednice koje budu iskazale želje, među njima i "Crnogorska pravoslavna crkva", imaće potpuno identičan tretman. Svi imaju jednaka prava i obaveze - rekao je Abazović.

On očekuje da se pitanje Temeljnog ugovora sa SPC uskoro reši, možda i do kraja nedelje.

- Ima li disonantnih tonova? Ima. Ali da li neko želi da ruši vladu zbog toga - to nije moj problem. Dok sam premijer, bavim se državnim pitanjima. Ni moja URA me ne interesuje, a i tamo ima disonantnih tonova. Koliko će vlada trajati neka odluči parlament. Tretiranje ovih tema trebalo bi da se završi na pošten način i da se prelazi na druga pitanja.

Foto Tanjug/AP

Govoreći o "Otvorenom Balkanu", Abazović je rekao da to nikako ne sme biti zamena za članstvo u Evropskoj uniji i izrazio uverenje da će radna grupa koja će se baviti ovim pitanjem imati objektivan stav o ovoj regionalnoj inicijativi.

- Znate li koliko ukupno godišnje, prema istraživanju Svetske banke, čekaju kamioni na granicama država Zapadnog Balkana? Čak 1.142 godine, a mi hoćemo da budemo konkurentni - predočio je Abazović.

Kada je reč o popisu stanovnika u Crnoj Gori, Abazović je rekao da je to tehničko pitanje, iako se predstavlja kao političko:

- Svako od nas će se izjasniti. Poslednji popis je bio 2011, zbog korone nije održan 2021, dajte da vidimo da se u razumnom roku ispoštuje. Ne bih samo voleo da popis bude u periodu izbornih kampanja, a čekaju nas lokalni, parlamentarni i predsednički izbori.

Odgovarajući na direktna pitanja šta očekuje od sutrašnje posete Beogradu, premijer Abazović je odgovorio:

- Idem u zemlju koja je Crnoj Gori najbliža u svakom mogućem smislu. Bio sam u zvaničnoj poseti Briselu, pa i u SAD kao potpredsednik Vlade, ali ništa nije izazvalo interesovanje kao poseta Srbiji. Očekivanja su da resetujemo odnose, da makar neke male pobede za građane donesemo i da pokušamo da uspostavimo komunikaciju čiji efekat bi morala da bude mnogo veća produktivnost.

KRIVOKAPIĆ: NESTAĆE I SPC

NAJVEĆA briga za vas je kako je nastala srpska crkva - stvaranjem Jugoslavije. Nestala je Jugoslavija, nestaju i delovi te crkve jedan po jedan. To je neizbežno - rekao je juče Ranko Krivokapić, šef diplomatije Crne Gore. Govoreći o proteranom ambasadoru Srbije Vladimiru Božoviću, Krivokapić je kazao da Božović ne može biti ambasador u zemlji "čije ukidanje slavi":

- Ćeranje nije moja politika. A ambasador, da je bio sto puta Crnogorac, ovo je princip. Koja god vlada da je bila, morala je to da uradi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna