U OPCIJI I ZAJEDNIČKE SEDNICE: Crnogorski premijer danas u Beogradu, cilj da se poprave odnosi dveju država

V. K.

29. 06. 2022. u 07:20

NOVI crnogorski premijer Dritan Abazović danas stiže u prvu zvaničnu posetu Beogradu, tokom koje su planirani susreti sa srpskim državnim vrhom, predsednikom Aleksandrom Vučićem, premijerkom Anom Brnabić i predsednikom parlamenta Ivicom Dačićem.

У ОПЦИЈИ И ЗАЈЕДНИЧКЕ СЕДНИЦЕ: Црногорски премијер данас у Београду,  циљ да се поправе односи двеју држава

Dritan Abazović, Foto Tanjug

Uoči puta u Srbiju, Abazović je poručio da ide u zemlju koja je "Crnoj Gori najbliža u svakom mogućem smislu" i da očekuje da se resetuju odnosi dveju država.

Među ključnim temama koje će se naći na stolu na današnjim sastancima, a koje definišu odnose Podgorice i Beograda su priključivanje Crne Gore inicijativi "Otvoreni Balkan" i potpisivanje Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom. Ove teme su i tačke sporenja u samoj crnogorskoj Vladi, ali i u novoj parlamentarnoj većini koja je podržava, posebno DPS.

Iz Vlade Crne Gore juče je saopšteno da je sa SPC načelno usklađena radna verzija Temeljnog ugovora.

Kako su poručili iz Podgorice, poseta Abazovića biće prilika da se razgovara o ranije pokrenutim inicijativama i temama, koje će biti ponovo razmotrene i potencijalno obnovljene. Jedna od njih je i konkretizovanje saradnje kroz uspostavljanje mehanizma zajedničkih sednica dveju vlada, na kojima bi se detaljnije razmatrala ključna politička, ekonomska i sva druga pitanja. Osim političkog dijaloga na visokom nivou, dve strane će, kako je predviđeno, sagledati mogućnosti za dalje unapređenje saradnje u svim oblastima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (5)

NESKRIVENO LICEMERJE ZAPADA I BEZOBRAZLUK DORE BAKOJANI: Važne tačke Vučićevog govora nakon jučerašnje vojne vežbe Vihor 2024