OSNIVANJE ZSO ILI PROVALIJA: Petković u ime Beograda zatražio od evropskih zvaničnika da nateraju Prištinu da konačno ispuni obaveze

D. MILINKOVIĆ

06. 07. 2022. u 08:46

NAKON poslednjih podvala Prištine u vezi sa dogovorima o slobodi kretanja i nestalima, a koje su u potpunosti obesmislile briselski dijalog, pozicije Beograda su jasne: da bi se ovaj proces nastavio potrebno je hitno krenuti u formiranje Zajednice srpskih opština.

ОСНИВАЊЕ ЗСО ИЛИ ПРОВАЛИЈА: Петковић у име Београда затражио од европских званичника да натерају Приштину да коначно испуни обавезе

Foto: Tanjug

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković ponovo je juče pozvao međunarodnu zajednicu da se "uzme u pamet" i izvrši pritisak na Prištinu da osnuje ZSO jer, kako je rekao, ukoliko ne ispuni sve ono što je dogovorom u Briselu potpisano, može da bude kasno i da odemo u "provaliju sa nesagledivim posledicama".

Petković je podsetio da su prošla 3.364 dana kako ZSO nije formirana i dodao da je ona ta koja bi trebalo da predstavlja institucionalni mehanizam za zaštitu kolektivnih prava srpskog naroda na KiM s obzirom na to da tih prava danas nema. Naveo je da svakog dana možemo da vidimo da se jednostranim potezima Prištine i Aljbina Kurtija ljudska prava srpskog naroda na KiM sužavaju i gaze - prava na glasanje, slobodu kretanja...

- Umesto da se dogovaramo i da idemo u pravcu normalizacije odnosa, Priština povlači nove korake u pravcu destabilizacije. Kurti na sve načine želi da uvede Srbe na severu KiM u rat. Neka svi dobro znaju da nećemo nemo da posmatramo dok bi neko želeo da nas "kuva kao žabu u loncu". Taj film neće da gledaju jer mi na čelu imamo predsednika Vučića koji se zaista lavovski bori za interese našeg naroda na KiM, ali i za mir i stabilnost na području celog Zapadnog Balkana - podvukao je Petković.

U pokušaju da promeni kurs pregovora u Briselu i potpuno ga odvede u pravcu pregovora o međusobnom priznavanju, Kurti je i nakon pomaka u junu oko energetike, učinio sve da ovaj proces vrati dva koraka unazad. Najpre je Priština donela odluku o zabrani srpskih ličnih karata i tablica, a sada ubacuje klipove i u sporazum o nestalima, koji je bio skoro do kraja utanačen.

Ilustracija V. N.

Petković je naveo da se do teksta sporazuma došlo pre nego što je Kurti jednostrano doneo odluku da ukine srpske registarske tablice i lične karte, kao i da je on bio prihvatljiv i EU i svim učesnicima u procesu pronalaska nestalih.

- I onda odjednom Priština dolazi sa novom formulacijom - "prinudno nestali". Misleći da ne znamo konvencije i međunarodno pravo, time su hteli da izvrše pritisak ne bi li kasnije iskoristili taj dokument za možda navodno nekakve nove procese protiv Beograda. Jer, upravo ta formulacija "prinudni nestanak" jeste pravna kategorija koja je jasno definisana i u posebnoj konvenciji UN o zaštiti od prisilnog nestanka gde se isključivo javlja odgovornost države i državnih organa za prisilni nestanak - objasnio je Petković suštinu zamke o kojoj su "Novosti" pisale u broju od utorka.

Kako je dodao, mislili su da nas "navuku" da se složimo sa takvim dokumentom, pa da navodno Beograd bude okrivljen za sve nestale na prostoru KiM, uključujući i Srbe.

- A gde je tu OVK? Šta se dešava sa tom terorističkom organizacijom koja je najodgovornija za nestanak, ubijanje mnogih? - upitao je Petković, i dodao da to povrđuje i Specijalni sud u Hagu s obzirom na to da se najvišim čelnicima OVK danas sudi u Hagu zbog ratnih zločina.

Foto Tanjug

Direktor Kancelarije za KiM ukazao je i da pokušajem da u tekst dokumenta ubace termin "prinudno nestali", čime bi praktično za sve zločine počinjene na KiM, uključujući i one koje su izvršili pripadnici terorističke OVK, bila odgovorna država Srbija, Priština želi da zakoči dogovore.

- Za Srbiju je pitanje nestalih osoba visokohumanitarno, a ne političko, mi smo inicirali da dođe do teksta sporazuma i istražili sve 23 lokacije za koje je zahtev podnela Priština. Političarima u Prištini su "puna usta" te teme, a kada treba da se uradi nešto konkretno i ispune zahtevi Beograda da se istraže lokacije za koje postoje osnovane sumnje da skrivaju posmrtne ostatke Srba, nastaje potpuni tajac. Termin "prinudno nestali" apsolutno je neprihvatljiv.

RADE U DOSLUHU SA ZAPADOM

POVODOM Strategije bezbednosti do 2027. koju je usvojila Priština, gde je glavni cilj da uđu u NATO, Petković je rekao da to nije ništa novo i da su i ranije usvajali dokumente koji su direktno bili upereni protiv srpskog naroda na KiM, ali i Beograda.

- Ovo je još jedan pokazatelj da oni to očigledno rade u dosluhu sa svojim mentorima na Zapadu koji ih podržavaju da postanu članica i Saveta Evrope i NATO.

SELAKOVIĆ: NISMO VREĆA ZA UDARANjE

ŠEF diplomatije Nikola Selaković upozorio je juče da je Srbija izložena velikim pritiscima, koji su najviše koncentrisani na predsednika Aleksandra Vučića, i ukazao da je sada najvažnije da se sačuva mir u situaciji kada Priština nastavlja sa jednostranim potezima, a Aljbina Kurtija predstavnici određenih zemalja sa Zapada tapšu po ramenu.

- Srbija je faktor stabilnosti, nije reagovala na svaku provokaciju, a zahvaljujući predsedniku Vučiću svaka odluka i reakcija bila je pažljivo odmeravana. Srbija nije neko ko stvara probleme, ali nije ni vreća za udaranje. Svako ko želi da se igra vatrom to mora da zna. Ako neko hoće da sedne sa nama da rešavamo probleme, imaće partnera u nama, ali ako hoće da se iživljava nad našim narodom, mora biti svestan da mu to neće proći.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

(UŽIVO) VIHOR 2024: Sve spremno za veliku vojnu vežbu - očekuje se dolazak predsednika Vučića