SRBI ĆE SAMI OSNOVATI ZSO: Priština izaziva paniku i haos među našim narodom na KiM primenom novih mera

D. Zečević

31. 07. 2022. u 07:04

KURTI želi da istisne postojanje države Srbije na prostoru Kosova i Metohije i to je njegov jedini i pravi cilj. Njega ne interesuje sporazum, ni ulazno-izlazni dokumenti, nego da ukine srpske lične karte Srba koji imaju prebivalište na KiM, a isto se odnosi i na registarske, KM tablice.

СРБИ ЋЕ САМИ ОСНОВАТИ ЗСО: Приштина изазива панику и хаос међу нашим народом на КиМ применом нових мера

Foto AP

Pokretanjem sporazuma iz 2011. godine Kurti krši već stečene benefite i Srbi zato imaju pravo da sami primene Briselski sporazum iz 2013. i formiraju Zajednicu srpskih opština, poručio je juče Petar Petković, direktor Kancelarije za KiM, na vanrednoj konferenciji za medije povodom odluke Prištine da 1. avgusta primeni "recipročne mere o ličnim kartama i preregistraciji tablica".

Foto: Tanjug

Petković je dodao i da su odluke Prištine suprotne svim dosadašnjim sporazumima i da Srbi neće da izvrše preregistraciju tablica, jer ne žele da žive u lažnoj državi, već da imaju institucije svoje države na severu Kosova:

- Kurti želi da uruši dijalog i izazove krizu. Zato pozivam zemlje Kvinte da urazume i zaustave Prištinu da ne primeni ove protivpravne, jednostrane poteze, jer posledice mogu biti nesagledive, a najveća odgovornost je na njima da zaustave "ludilo Aljbina Kurtija".

Petković je rekao i da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić obavio konsultacije sa predstavnicima Srba sa KiM i da će se tim povodom obratiti danas u 10 sati i takođe pozvati zemlje Kvinte da utiču na Prištinu da se urazumi.

Direktor Kancelarije za KiM je naglasio da srpske vlasti žele da sačuvaju mir.

- Sve vreme govorimo o stabilnosti i važno je da se niko ne pravi naivan, jer se dešava da sa jedne strane neko razume da je reč o kršenju sporazuma, a opet s druge strane vidimo da Kurti radi to što radi - poručio je Petković, odgovarajući na pitanje novinara da li Priština ima podršku međunarodne zajednice i koji je sada manevarski prostor naše države.

On je još jednom ponovio da će odgovornost za nove poteze Prištine biti na državama Kvinte (SAD, Velika Britanija, Francuska, Nemačka, Italija) koje su, kaže, očigledno najviše uključene u procese na Zapadnom Balkanu.

Da je Petković juče verno preneo stavove srpskog naroda vezane za zahteve Prištine, svedoči i činjenica da su na više lokacija u severnom delu Kosovske Mitrovice juče i prethodnih dana izlepljeni plakati sa natpisima "Nema predaje, srpska lična karta ostaje". U međuvremenu je privremeni premijer prištinskih institucija čak uputio i poziv Srbima na KiM na srpskom jeziku video-porukom koju je objavio na "Fejsbuku", u kojoj poručuje da ovaj potez Prištine shvate kao odgovor na kršenje njihovih prava kao građana Kosova, što Srbi sa Kosmeta smatraju licemerjem.

- Poslednja u nizu aktivnosti Aljbina Kurtija je možda najbolji primer licemerja i dvostrukih standarda sa kojima Srbi žive godinama. Pričati da je kršenje ljudskih prava ako građani Kosova koriste srpske tablice koje smatraju svojim, zaista je smešno u odnosu na sve ono što se Srbima na KiM dešava poslednje dve decenije - smatra Aleksandar Gudžić, analitičar iz Gračanice.

PREDSEDNIK VUČIĆ SE OBRAĆA

MINISTAR spoljnih poslova Nikola Selaković saopštio je da "Albanci pripremaju pakao na Kosovu i Metohiji" i da će se predsednik Srbije tim povodom obratiti narodu.

- Konstatovali smo ozbiljnu zabrinutost povodom činjenice da albanska strana na KiM priprema bukvalno pakao u narednim danima. Predsednik Vučić će se zato lično obratiti javnosti i govoriti o konkretnoj situaciji, merama, ali i težini naše situacije koja je izuzetno i teška i komplikovana.
Selaković je naglasio i da je uveren da će se Srbija odnositi prema situaciji na KiM u vezi sa srpskim ličnim kartama, te preregistraciji vozila na "RKS" tablice, ponašati kao i do sada otkako je vodi predsednik Vučić i da ćemo povući najbolje moguće i najmudrije poteze.

I dok u pomenutom obraćanju Kurti ističe da su "nadležne institucije izvršile sve neophodne pravne i logističke pripreme i da će pomoći Srbima i procesu preregistracije vozila", poslednjih nekoliko dana carinici na administrativnim prelazima na severu KiM vlasnicima automobila sa srpskim tablicama dele flajere sa objašnjenjima kako da svoja vozila preregistruju na "RKS" tablice. U pomenutom flajerima navodi se detaljna procedura, a proces preregistracije, kako saznajemo, moći će da se obavi u 33 centra za registraciju.

Foto: D. Z.

Srbi sa Kosmeta opominju na sve brojnije prisustvo pripadnika specijalne kosovske policije ROSU na severu pokrajine koji se poslednjih dana, osim na važnijim saobraćajnicama, mogu videti i na sporednim seoskim putevima, gde često zaustavljaju čak i roditelje sa decom. Prema nezvaničnim saznanjima, bilo je i pokušaja pretresa srpskih kuća u pojedinim selima, što dodatno izaziva uznemirenje i zabrinutost među žiteljima severa Kosmeta.

DEKLARACIONI PAPIR OD SUTRA


VLADA privremenih prištinskih institucija saopštila je da će od sutra na administrativnim prelazima početi da se primenjuje režim koji se odnosi na sve građane koji sa srpskim ličnim kartama ulaze na KiM. Oni će, kako se navodi u saopštenju, od 1. avgusta prilikom ulaska na KiM dobijati tzv. deklaracioni papir na osnovu kojeg će moći da borave na KiM (do 90 dana posle jednog prelaska), dok će za decu do 16 godina koja nemaju ličnu kartu važiti izvod iz matične knjige rođenih države Srbije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!