NIJE DOVOLJNO SAMO DA STE PROTIV VLASTI: Boško Obradović, lider Dveri, za "Novosti"

M. STANOJKOVIĆ

08. 08. 2022. u 10:00

DA nije vreme za obračune, surove podele i sukobe između opozicije već za slogu, nacionalno jedinstvo, kao i da vlast treba da prihvati da opozicija nije neprijatelj, stavovi su koji će poslanička grupa Dveri zastupati u Skupštini Srbije.

НИЈЕ ДОВОЉНО САМО ДА СТЕ ПРОТИВ ВЛАСТИ: Бошко Обрадовић, лидер Двери, за Новости

Foto Tanjug

O novoj dinamičnijoj političkoj "areni", ali i o tome da li su njegove kolege iz poslaničkih klupa u pravu kada kažu da je u parlament ušao "novi Boško", sa kojim može smireno da se razgovara, pa i na teme sa kojima nisu saglasni, za "Novosti" govori, lider Dveri Boško Obradović.

Konstitutivna sednica je protekla burno i najavila novi žustriji život parlamenta. Šta vi očekujete od novog saziva?

- Opozicija se vratila u Skupštinu. Biće to mnogo sadržajniji, dinamičniji i za gledanje zanimljiviji parlament. Vlast konačno treba da shvati da je normalno da ima opoziciju i da opozicija nije neprijatelj naroda i države, već da i opozicija želi dobro građanima. Veliki iskorak bi bio kada bismo mi iz opozicije podržali dobre predloge vlasti, ali i oni iz vlasti dobre predloge koji dolaze iz opozicije.

Najavili ste da će se vaša poslanička grupa, kao i vaša stranka baviti nacionalnim temama, kojima ste dali prioritet. Rekli ste da je u parlament ušao novi treći blok i već ste zahtevali posebnu sednicu o Kosovu?

- Poslanička grupa Srpski pokret Dveri - Patriotski blok će insistirati na očuvanju Kosova i Metohije u sastavu Srbije, podršci opstanku RS, tražićemo usvajanje Dana porodice kao državnog praznika i sređivanje svih porodilišta u Srbiji, kao i uvođenje neradne nedelje i u privatnom sektoru. Predložićemo i donošenje Rezolucije o genocidu nad Srbima, Jevrejima i Romima u NDH u Drugom svetskom ratu, kao i povratak redovnog služenja vojnog roka kroz novi koncept osposobljavanja za odbranu, zaštitu i spasavanje, kao i niz mera podrške domaćoj privredi, selu i poljoprivredi.

Foto Privatna arhiva

Mnogi poslanici suprotnog tabora primetili su "novog Boška", kako su vas opisali na sednici, "smirenijeg", sa kojim može staloženo da se polemiše?

- Više nije dovoljno biti protiv vlasti, već građani od nas iz opozicije očekuju da vide konkretne predloge šta bismo mi uradili da smo na mestu vlasti. Zato smo izašli sa predlogom paketa hitnih socijalno-ekonomskih mera za olakšanje života građana u vremenu krize koja dolazi. Predložili smo i socijalni dodatak za energente i troškove života za siromašne porodice sa najmanjim primanjima, nezaposlene, osobe sa hendikepom, stare bez primanja i penzionere sa minimalnom penzijom.

Sa kojim poslanicima mislite da ćete najviše ulaziti u repliciranja?

- Za srpsku politiku je od ogromnog značaja da je prošlo vreme dvopartizma i neprestanog kruženja samo između bivše i sadašnje vlasti, već da smo dobili i treću političku opciju koju pored nas iz Dveri čine NADA i Zavetnici. Mi smo novi ljudi koji do sada nisu bili na vlasti i koji donose nove političke ideje i nekompromitovane kadrove.

EVROPRAJD KRŠI JAVNI MORAL

A Rekli ste i da će se jedna od prvih skupštinskih inicijativa odnositi na odgovor Srbije na rezoluciju koju je usvojio EP i održavanje Evroprajda u Beogradu?

- Predložili smo da Narodna skupština posebnom odlukom odbaci Rezoluciju Evropskog parlamenta koja nas ucenjuje da priznamo lažnu državu Kosovo i uvedemo sankcije Rusiji.

Takođe ćemo preporučiti Vladi Srbije da otkaže Evroprajd jer krši javni moral i predstavlja bezbednosni i zdravstveni problem.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (101)

DAN BEZ KUPOVINE: Da li ste spremni da se na 24 časa oslobodite potrošačke logike?