"BEZ OSNIVANJA ZSO NEMA NIKAKVOG NAPRETKA" Vučić: Nastaviću da se borim za naš narod

Novosti online

26. 08. 2022. u 13:58

PREDSEDNIK Aleksandar Vučić govorio je danas u Osečini o trenutnoj situaciji na KiM.

БЕЗ ОСНИВАЊА ЗСО НЕМА НИКАКВОГ НАПРЕТКА Вучић: Наставићу да се борим за наш народ

Foto: Novosti

- Mi pokušavamo da se na svaki način ponašamo konstruktivno i racionalno, čuvajući naše nacionalne interese i mir i stabilnost. Mnogi u Srbiji vole da se prave naivni, pa tobože ne znaju kakva je situacija na KiM. Ono na šta su mene pozvali posrednici je poštovanje sporazuma iz 2011. godine, i ja sam rekao da smo spremni da ih poštujemo, iako su ih potpisali predstavnici neke druge vlade - rekao je Vučić, odgovarajući na pitanja novinara prilikom obilaska Sajma šljiva.

Predsednik je dodao da će ZSO tek biti tema razgovora, i da bez osnivanja zajednice nema nikakvog napretka.

On kaže da niko ne može da zaustavlja Srbina sa KiM samo zato što ima srpska dokumenta.

- Mi tražimo da on ima pravo sa srpskim dokumentima da se kreće. Mi ne tražimo ništa za sebe, već za naš narod na Kosovu i Metohiji. A oko KM tablica ne možemo ni da pregovaramo, tu sasvim sigurno neće biti nikakvog pomaka. To su suštinske stvari i to Srbi neće da prihvate, i ja nemam mandat da to prihvatim. Oni mogu da prihvate kompromis po pitanju dokumenata, ali onda ostaju tablice, ostaje ZSO - dodaje Vučić.

Predsednik je rekao da je izvesno da neće biti nikakvog pomaka, izuzev po pitanju dokumenata.

- Samo da prihvate da Srbi mogu sa dokumentima iz centralne Srbije da prelaze administrativnu liniju. Ja ne mislim i da Kosovska policija van direktorata Sever ima bilo šta da traži na severu Kosova, ali više o svemu tome ću pričati sutra - ističe on.

Vučić je dodao da će nastaviti da se bori za naš narod, i da mu ne smeta ni kada mu neko viče da je izdajnik.

- Meni viču da sam izdajnik i zato što nisam uveo sankcije Rusiji. Mi smo jedina zemlja u Evropi koja to nije uradila. Ja sam jedini čovek u Srbiji koji je primio orden Aleksandra Nevskog, prvi posle Pašića. Da mi drugi drže predavanja, i o tome i o paradama i svemu drugom. To je jedina politika koju imaju. Pa jadna vam je ta politika. Ali ja sam posebno srećan zbog nivoa demokratije, i da vas hiljadu ljudi pozdravlja, jedan će da viče. To je slobodna Srbija, gde svako može da izgovori stav koji god hoće - kazao je predsednik.

On je rekao i da su nacionalni interesi predati na tacni još davno, i podsetio na period od sedamdsetih godina, pa do pogroma nad Srbima.

- Posle toga su doneli odluku o nezavisnosti Kosova, gde su se naši vajni vlastodršci svađali ko će da ostane na vlasti. Onda da ne pričam o odlukama iz 2009. godine, da pregovore premestimo iz UN u EU, pa 2010. odluka Međunarodnog suda koju slave i Kurti i Tači. Mi smo Briselskim sporazumom probali da sačuvamo sve što smo mogli. Vi vidite da se mi pozivamo na Briselski sporazum, a oni to neće da sprovedu. Pa osnova toga je ZSO - kazao je predsednik.

Vučić je dodao da neće da optužuje nijednog srpskog političara, i da su mnogi ostavljali svoja ognjišta zbog lakšeg života.

- Ovo o čemu pregovaram i zbog čega se borim, pa ja danas branim Borka Stefanovića, zato što je to interes Srbije, iako mi nije lako da ga branim. Svaku zapetu tumačim onako kako Srbiji odgovara. Ne mislim da bog zna kako koga krivim, ja sam tu da štitim interese našeg naroda i svoje države - rekao je on.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ODMOR IZ SNOVA ZA SAMO 299 EVRA PO OSOBI! Ovu egzotičnu ponudu ne smete propustiti, CENE NIKAD MANJE!