KURTIJEV MINISTAR OBEĆAVA NAM SUKOB: Priština povodom izjave predsednika Srbije da će čuvati svaki pedalj zemlje

D. MILINKOVIĆ

17. 09. 2022. u 07:00

KAKO se "hlade" planovi Aljbina Kurtija da zaokruži nezavisnost lažne kosovske države, to njegovi "jurišnici" sve više podgrevaju tenzije, s ciljem da se izazove nestabilnost, Srbi proteraju sa KiM i etnički očisti naša južna pokrajina.

КУРТИЈЕВ МИНИСТАР ОБЕЋАВА НАМ СУКОБ: Приштина поводом изјаве председника Србије да ће чувати сваки педаљ земље

Foto: Profimedia/Ilustracija

Ovako sagovornici "Novosti" komentarišu to što su na poslednje poruke predsednika Aleksandra Vučića - da Srbija neće dozvoliti otimanje nijednog pedlja zemlje i da će učiniti sve da sačuva mir, iz Prištine još jednom odgovorili pretnjama - ratom.

Tako je ministar unutrašnjih poslova privremenih institucija samouprave u Prištini Dželjalj Svečlja juče predsedniku Srbije Vučiću "obećao teške dane":

- Što se tiče Vučićevih šovinističkih težnji u odnosu na Kosovo, mogu da obećam teške dane, nedelje, teške mesece za njega. Što se tiče stabilnosti Kosova, ta stabilnost će biti ojačana.

Na to je reagovao Vučić, koji je uzvratio da je "uvek bolje da nama neko preti, nego da mi nekome pretimo" i da nema problem s takvim izjavama "Kurtijevog potrčka":

- Znam da su pred nama teški dani, ali važno je da su pred njima laki... Odlično im ide sa isključenjima struje, baš im je lako i lepo, a tek će da im bude lako i lepo. Samo neka on preti, mnogo je opasan i važan, i neka nastavi u istom tempu i ritmu.

Svečlja je i ranije, očigledno po nalogu svog šefa Kurtija, i u prištinskoj vladi i u "Samoopredeljenju" slao, ne samo ratnohuškačke poruke, već i vukao poteze kako bi na terenu, pogotovo duž administrativne linije, izazvao nestabilnosti. Tako je pretio kako "Albanci više nisu slabi kao pre, već su gospodari svoje zemlje", a na severu gomila baze kosovske policije za brze intervencije. Svečlja je izdavao naloge za hapšenje Srba zbog nošenja srpskih znamenja, slao policajce da patroliraju jezerom Gazivode, pretio oduzimanjem vozila sa srpskim registarskim tablicama...

Sada je, kako kaže direktor Kancelarije za KiM Petar Petković, Svečlja uputio najdirektniju pretnju predsedniku Srbije:

- Dobro smo razumeli da želite da izazovete sukobe krajem oktobra protiv Srba. Ali, ne plaši se Aleksandar Vučić mangupa koji su hrabri jedino kad prete pred kamerama. Dijalog, a ne sukobi - naveo je Petković u objavi na "Tviteru".

Za Ognjena Karanovića iz Centra za društvenu stabilnost, nema dileme da je Svečlja jedan od vodećih ekstremista u, kako naglašava, inače radikalizovanom političkom telu Kurtijevog "Samoopredeljenja":

- Svečlja izvršava zadatke koje je dobio od Kurtija da retorički, ali i konkretnim akcijama i provokacijama, izazivanjem fizičkim nasiljem, podigne tenzije na viši stepen, pre svega na severu. Sve je to u sklopu nasilničkih i terorističkih napora Kurtija da pruži smisao sopstvenoj tzv. vladi i da se ostvari njihov nedosanjani san, da od Srba i drugih etničkih zajednica očiste južnu srpsku pokrajinu.

UDARILI U ZID, OSIPA SE PODRŠKA

OGNjEN Karanović ukazuje da je evidentno da tzv. Kosovu apsolutno izmiče cilj da postanu članica EU i NATO, dok im se osipa podrška u UN, gde ih priznaje manje od 90 država.

- Udarili su u zidove i sada očajnički pokušavaju da obezbede podršku za svoje separatističke težnje. Zato pojačavaju tenzije, retoriku, odbijaju dijalog. Međutim, aktuelna vlast u Prištini više nema bezuslovnu podršku SAD, uz njih je praktično ostala samo Nemačka. U većini političkih centara moći na Zapadu postali su svesni da je Kurti otežavajući, remetilački faktor, s kojim je nemoguć dijalog, a kamoli postizanje kompromisa.

Dejan S. Miletić, iz Centra za proučavanje globalizacije, kaže, za "Novosti", da je očigledno da Priština neće odustati od taktike generisanja nestabilnosti koja bi dovela do oružanog konflikta na KiM, računajući na podršku inostranog faktora u slučaju ovakvog scenarija:

- Jasna je namera Prištine da, pre zime i pre nego što se Evropa i svet budu bavili svojim problemima, obezbede podršku zapadnih sila za realizaciju nasilnih akcija koje bi dovele do proterivanja našeg naroda sa Kosova. Naredni meseci biće puni izazova i biće potrebno mnogo mudrosti da se izbegnu oružani sukobi.

NOVA OPREMA, OBUKA UZ POMOĆ AMERIČKIH MARINACA

PRIŠTINA u poslednje vreme izdvaja značajne sume novca za opremanje tzv. kosovske policije dugim cevima, borbenim vozilima... Nedavno je izdvojeno oko devet miliona evra za naoružanje i opremu, kako je navedeno, "i za potrebe na administrativnoj liniji". Za tzv. Kosovske bezbednosne snage (KBS) ove godine je iz budžeta privremenih prištinskih institucija izdvojeno 100 miliona evra, od čega će 30 miliona biti namenjeno samo za naoružavanje.

Osim naoružavanja, Priština ubrzo obučava pripadnike svojih bezbednosnih snaga, pa je tako ministar odbrane tzv. Kosova Armend Mehaj otkrio da se jedan takav trening upravo odvija u kasarni u Prištini, iz pomoć američkih marinaca. Mehaj je na "Fejsbuku" naveo da američki marinci demonstriraju tzv. kosovskoj vojnoj policiji veštine u neutralisanju aktivnog strelca, zaustavljanju saobraćaja visokog rizika, rukovanju oružjem i pregovaranju sa taocima i njihovom oslobađanju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (2)