VAŽNO OBRAĆANJE VUČIĆA IZ PRAGA Predsednik jasno poručio: Politiku Srbije vodiće građani Srbije, preko slobodno izabranih predstavnika

Novosti online

06. 10. 2022. u 12:40

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić boravi danas u Pragu, na prvom sastanku Evropske političke zajednice, odakle se obratio medijima.

ВАЖНО ОБРАЋАЊЕ ВУЧИЋА ИЗ ПРАГА Председник јасно поручио: Политику Србије водиће грађани Србије, преко слободно изабраних представника

Printscreen/Jutjub/Tanjug

Predsednik je komentarisao osmi paket sankcija EU, kojim su neke zemlje izuzete, a Srbija nije. On je istakao da Hrvatska, time što je dovela do toga da Srbija ne bude izuzeta od sankcije na uvoz ruske nafte, samo radi svoj posao koji je započela 1941. godine.

- Hrvatska je samo radila svoj posao, koji radi već više decenija. Naše je da pronađemo odgovore u budućnosti o tome. Ja uopšte ne krivim Hrvatsku, rade posao koji su radili od 41. godine. Što se nas tiče, ja ću govoriti o važnim dubinskin i strateškim pitanjima, kao i važnim ekonomskim i političkim dalekosežnim odlukama - kazao je predsednik.

Vučić je rekao da je odavno poznato da će EU uvesti ovu vrstu sankcija, ali da smo mi tražili da ta norma bude izuzeta i derogirana za Zapadni Balkan i Srbiju.

- A onda su se komšije pohvalile da su zaslužni za to da nije došlo do derogacije norme za opšte uvođenje sankcije uvoza ruske nafte čime neke zemlje EU jesu izuzete, kao Bugarska i Hrvatska, a neki drugi poput Srbije ne - poručio je on.

- Vi ste se sami pohvalili da stojite iza toga, mi ćemo morati sami da se snađemo - rekao je Vučić, odgovarajući na pitanje hrvatskih novinara, i dodao:

- Što se tiče uvođenja ili neuvođenja sankcija, niste vi ti iz Hrvatske, ni vi ni vaše rukovostvo koji ćete da vodite politiku Srbije. Politiku Srbije vodiće građani Srbije, preko slobodno izabranih predstavnika, a protiv svih onih koji misle da mogu Srbiji da nameću svoju volju. Ja sam veoma ponosan na činjenicu da je Srbija slobodna i slobodarska zemlja, čistog obraza idem i nisam se mnogo uplašio svih onih koji prete Srbiji. Mirno i lagano ulazim i svima ću da odgovorim - istakao je Vučić.

- Moj odgovor će biti pristojan, odgovoran, ozbiljan, dalekosežan - poručio je na kraju predsednik.

Na pitanje da li može doći do potpunog prekida pregovora zbog neuvođenja sankcija Rusiji, on je odgovorio "ne, zašto bi, je l' mislite zato što Hrvatska insistira na tome?"

Uskoro opširnije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (103)

DAN BEZ KUPOVINE: Da li ste spremni da se na 24 časa oslobodite potrošačke logike?