PITANJE DISKRIMINACIJE I NASILJA NAD ŽENAMA: Sastanak Ane Brnabić i Alije El Jasir o rodnoj ravnopravnosti

Tanjug

07. 10. 2022. u 16:03

PREDSEDNICA Vlade Srbije Ana Brnabić razgovarala je danas sa regionalnom direktorkom Agencije Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena (UNWOMEN) za Evropu i Centralnu Aziju Alijom El Jasir.

ПИТАЊЕ ДИСКРИМИНАЦИЈЕ И НАСИЉА НАД ЖЕНАМА: Састанак Ане Брнабић и Алије Ел Јасир о родној равноправности

Foto: Tanjug/Vlada Republike Srbije/ Slobodan Miljević

Na sastanku je ocenjeno da je saradnja vlade sa ovom UN agencijom dobra i da se zajednički realizuje više projekata u oblasti politika rodne ravnopravnosti. Brnabić i El Jasir posebno su pomenule projekte koje su u vezi sa socijalnim preduzetništvom i koje treba da doprinesu unapređenju ekonomskog položaja i ekonomskom osnaživanju žena, kao i projekte iz oblasti rodno odgovornog budžetiranja.

Brnabić je rekla da je početkom godine usvojen Zakon o socijalnom preduzetništvu i da će vlada nastaviti saradnju sa međunarodnim organizacijama i organizacijama civilnog društva na implementaciji tog zakona, saopštila je pres služba vlade.

Srbija ima dobar zakonodavni okvir u oblasti rodne ravnopravnosti, a pored toga je neophodno dalje jačati institucije koje se bave ovim temama.

Regionalna direktorka UNWOMEN El Jasir rekla je da su značajne aktivnosti koje vlada i premijerka sprovode u oblasti digitalizacije budući da je reč o temi koja je važna za prevazilaženje rodnog jaza u različitim oblastima.

Na sastanku je istaknuto pitanje borbe protiv diskriminacije i nasilja nad ženama, koje je globalno aktuelno i koje zahteva posebnu pažnju svih.

Sastanku su prisustvovale i stalna koordinatorka UN u Srbiji Fransoaz Žakob i šefica UNWOMEN kancelarije u Srbiji Milana Rikanović, navedeno je u saopštenju.

BONUS VIDEO:

SRPSKA AKADEMIJA NAUKA I UMETNOSTI: Kuća znanja i čuvar srpske kulture i identiteta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

ARIJANA NE MOŽE DA DOĐE SEBI: Udovica Siniše Mihajlović teško podnosi novu tragediju