VUČIĆ U TIRANI: Predsednik sa najvišim zvaničnicima EU i domaćinom; obratio se medijima (VIDEO)

Tanjug

06. 12. 2022. u 09:36 >> 18:25

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić boravi danas u Tirani, gde učestvuje na Samitu lidera Evropske unije i Zapadnog Balkana.

ВУЧИЋ У ТИРАНИ: Председник са највишим званичницима ЕУ и домаћином; обратио се медијима (ВИДЕО)

Foto: Tanjug

Obraćanje Vučića 

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić obratio se medijima nakon Samita lidera Evropske unije i Zapadnog Balkana, koji je održan u Tirani.

- Veoma sam zadovoljan otvorenim i iskrenim razgovorima koje smo imali danas u Tirani vezano za odnose Zapadnog Balkana i EU. Govorili smo o konkretnim stvarima, od podrške od 165 miliona evra do kraja godine za Srbiju u energetskom sektoru, o sniženju troškova rominga između zemalja EU i Zapadnog Balkana, ali smo govorili i o strateškim pitanjima, o merama za usklađivanje vizne politike i drugim stvarima.

- Mislim da je najveća vrednost Samita bila u tome što smo otvorenije, iskrenije i poštenije nego ikada razgovarali i mogli da, ne samo čujemo jedni druge, već i da saslušamo jedni druge - rekao je Vučić. 

Susret sa Đorđom Meloni

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić susreo se sa predsednicom Vlade Republike Italije Đorđom Meloni na marginama Samita u Tirani.

- Čestitao sam Đorđi Meloni na izbornoj pobedi i preuzimanju odgovorne dužnosti i iskoristio priliku da je pozovem da poseti Srbiju - napisao je predsednik na Instagramu. 

Predsednik sa Ruteom

Vučić je razgovarao sa predsednikom Vlade Kraljevine Holandije Markom Ruteom.

- Odličan i srdačan sastanak sa Markom Ruteom, kojem sam zahvalio na podršci EU putu Srbije i istakao našu posvećenost društvenim i ekonomskim reformama. Naglasio sam da je za Srbiju od ključnog interesa stabilizacija prilika u regionu, kao i da sam uveren da će Holandija biti snažan partner u našim nastojanjima da se sva regionalna otvorena pitanja rešavaju putem dijaloga - objavio je Vučić na Instagramu.

- Razgovarali smo i o rastućem interesu potencijalnih holandskih investitora za poslovanje u našoj zemlji, a saglasili smo se da će dobri bilateralni odnosi naših zemalja posebno ojačati kroz ekonomsku saradnju. Jedna od tema bili su i prvi dobri rezultati koje je donelo usklađivanje našeg viznog režima sa EU, čime je već vidljivo smanjen talas ilegalnih migracija.

Vučić razgovao sa Makronom

Predsednik Aleksandar Vučić susreo se sa predsednikom Republike Francuske Emanuelom Makronom na marginama samita.

- Srdačan susret sa Emanuelom Makronom sa kojim sam razmenio mišljenja o aktuelnim globalnim pitanjima, ali i o povezivanju Zapadnog Balkana sa EU i evropskom putu naše zemlje. Razgovarali smo i o regionalnoj stabilnosti, a ja sam ponovio doslednu posvećenost Srbije očuvanju mira i dijalogu, kao jedinom načinu za rešavanje svih pitanja - objavio je predsednik na svom Instagram profilu.

"Odličan razgovor sa prijateljem": Vučić se sastao sa Orbanom

Aleksandar Vučić sastao se sa predsednikom Vlade Mađarske Viktorom Orbanom na marginama samita.

- Odličan razgovor sa prijateljem Viktorom Orbanom o zajedničkim planovima i projektima, globalnim kretanjima i o razvoju situacije u regionu, uz dogovor da se što pre ponovo sastanemo - naveo je Vučić.

 


"Najdraži razgovor"

Predsednik Vučić sastao se u Tirani sa srpskim članom i predsedavajućom Predsedništva BiH Željkom Cvijanović. Fotografiju susreta Vučić je objavio na svom Instagramu, uz komentar:

- Najdraži razgovor. Naravno, sa Željkom Cvijanović.

Vučić sa Mišelom

Vučić je u Tirani razgovarao i sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom.

- Sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom razgovarao sam o svim pitanjima od interesa za Beograd i Brisel - naveo je predsednik.

Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

Razgovor Vučića i Rame

Predsednik Vučić razgovarao je sa albanskim premijerom Edijem Ramom.

- Sa prijateljem Edijem Ramom razgovarao sam o inicijativi Otvoreni Balkan i našim zajedničkim pitanjima - objavio je predsednik.

Vučić sa Fon Der Lajen

Predsednik Vučić sastao se sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen.

- Vrlo dobar razgovor sa Ursulom Fon Der Lajen. Zahvalio sam na 165 miliona evra pomoći srpskom energetskom sektoru i razgovarao o svim aktuelnim pitanjima između Srbije i EU - istakao je Vučić.


Predsednik prisustvovao potpisivanju Roming deklaracije

Aleksandar Vučić prisustvovao je potpisivanju Roming deklaracije između mobilnih operatera EU i Zapadnog Balkana.

- Hvala za pomoć RCC i Majlindi Bregu na podršci za dobijanje jeftinijih usluga u sistemu roaminga između mobilnih operatera EU i Zapadnog Balkana - objavio je Vučić na Instagramu.

Vučić: "Ako niste za stolom, onda ste na meniju"

Po dolasku na samit predsednik se kratko obratio novinarima.

- Čini mi se da je uvek bolje biti za stolom, jer ako niste za stolom, onda ste na meniju - poručio je predsednik iz Tirane.

Vučić je govorio o nizu bilateralnih susreta koje će danas imati, navodeći sastanak sa italijanskom premijerkom, holandskim i belgijskim premijerima.

Predsednik je kazao da je Srbija nezavisna zemlja, ali da isto tako zna svoje obaveze prema Evropskoj uniji. Rekao je da će danas biti mnogo značajnih ljudi na samitu, kao i da je tu da brani pozicije Srbije.

- Srbija je nezavisna, nekome je lakše da nas kritikuje i kaže da smo suviše bliski sa Rusijom jer nema šta da nam zameri - naveo je Vučić.

Predsednik će prisustvovati potpisivanju Roming deklaracije između mobilnih operatera Evropske unije i zemalja Zapadnog Balkana.

Tokom Samita u glavnom gradu Albanije Vučić će imati i niz bilateralnih susreta sa zvaničnicima zemalja učesnica, među kojima su predsednik Vlade Kraljevine Belgije Aleksandar de Kro, kao i predsednik Vlade Kraljevine Holandije Mark Rute.

Foto: Tanjug

Veliki broj pripadnika policije u gradu - Beriša najavio proteste

Prve učesnike na crvenom tepihu u Kongresnoj palati, kao domaćin dočekuje albanski premijer Edi Rama.

U Tiranu dolaze i Emanuel Makron, Ursula Fon der Lajen, Olaf Šolc i drugi najviši zvaničnici, zbog čega je centar grada zatvoren za saobraćaj, ali i protesta koji je najavio opozicioni albanski političar Salji Beriša iz Demokratske partije.

U gradu je raspoređen veliki broj pripadnika policije, a po krovovima Kongresne palate se mogu videti i snajperisti.

Prisustvuje i veliki broj medijskih ekipa, iz regiona i cele Evrope.

Beriša će organizovati protest opozicije protiv Edija Rame, koga inače optužuje i za saradnju sa Aleksandrom Vučićem i Otvoreni Balkan, ali i zaostajanje Albanije u evropskim integracijama.

Policija nije dala dozvolu Demokratskoj stranci da održi protest, ali je Beriša izrazio rešenost da ga organizuje, objavio je albanski Juronjuz.

Beriša je naglasio da će danas opozicija ispuniti ulice i trgove Tirane, kao i da će protestovati ispred zgrade vlade, kako bi odbranila evropske vrednosti, koje, kako tvrdi, ugrožava albanski premijer Edi Rama.

Beriša je ranije organizovao proteste protiv dolaska predsednika Srbije u Tiranu na skupove Otvorenog Balkana, tvrdeći da inicijativa Otvoreni Balkan služi za srpsku hegemoniju.

Samitom u Tirani će predsedavati predsednik Saveta EU Šarl Mišel.

Na kraju je predviđena i zajednička konferencija za medije na kojoj će govoriti predsednik Šarl Mišel, Fon der Lajen i premijer Albanije Edi Rama.

Učesnici samita treba da usvoje i deklaraciju kojom se potvrđuje posvećenost perspektivi članstva Zapadnog Balkana u EU za zemlje ZB i ubrzanje tog procesa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (47)

RUSIJA HITNO ODREAGOVALA: Najnovija situacija vezana za Olimpijske igre Pariz 2024 izazvala reakciju Kremlja