OTKRIĆE MASOVNE GROBNICE SRPSKIH CIVILA "VOLUJAK"

Piše: Dr Bojan Đokić

25. 12. 2022. u 18:00

SPORAZUM o mirnom rešenju sukoba na Kosovu i Metohiji koji je potpisan 13. oktobra 1998. godine između Slobodana Miloševića, predsednika tadašnje SRJ, kao i Ričarda Holbruka, specijalnog američkog izaslanika, doveo je do odlaganja ekshumacija posmrtnih ostataka žrtava zločina izvršenog jula 1998. godine.

ОТКРИЋЕ МАСОВНЕ  ГРОБНИЦЕ  СРПСКИХ ЦИВИЛА ВОЛУЈАК

Foto: Arhiva

Prema tom sporazumu, trebalo je da se sa Kosova i Metohije povuku sve dodatne snage Vojske Jugoslavije i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije koje su angažovane u borbi protiv pripadnika OVK. Povlačenje snaga SRJ dovelo je do ponovnog zauzimanja položaja pripadnika OVK. Samim tim nije bilo sigurno da se izađe na teren i izvrši ekshumacija žrtava sahranjenih u masovnim grobnicama širom Kosova i Metohije. Usledilo je NATO bombardovanje SRJ i žestok sukob sa albanskim paravojnim formacijama na terenu. Nakon potpisivanja Vojno – tehničkog sporazuma u Kumanovu i usvajanja Rezolucije 1244 u Savetu bezbednosti Organizacije Ujedinjenih nacija, posle više od osam decenija života unutar jugoslovenske države, teritorija Kosova i Metohije je defacto izuzeta iz sastava Republike Srbije i SRJ. Time su masovne grobnice na Kosovu i Metohiji ostale van domašaja vlasti SRJ i mogućnost da organi SRJ predvode ekshumacije i obdukcije žrtava.

Početkom oktobra 1998. godine, nedaleko od rudnika boksita „Volujak“, pronađena su četiri posmrtna ostatka. U blizini su pronađeni rovovi i bunker koje su koristili pripadnici OVK. Nije se znao identitet žrtava, pa su ti posmrtni ostaci prebačeni u prištinsku mrtvačnicu. Po dolasku KFOR-a na Kosovo i Metohiju, zakopani su na prištinskom groblju Dragodan, a kasnije su ponovo ekshumirani, identifikovani DNK analizom i predati porodicama. U pitanju su posmrtni ostaci za 2 pripadnika romske nacionalnosti, jednog pripadnika aškalijske i jednog pripadnika srpske nacionalnosti. Ova lokacija je poznata kao „Volujak 1“.

MEĐUTIM, značajnija je grobnica koja je poznata pod nazivom „Volujak 2“, jer se radilo o velikom broju žrtava, ali i o većim posledicama koje je proizveo zločin. Ona je pronađena u ataru selu Volujak kod Kline. U toj jami su pronađeni i identifikovani DNK analizom posmrtni ostaci za 26 lica srpske nacionalnosti i 3 lica albanske. Zloglasna grobnica „Volujak“ predstavlja oličenje monstruoznog stradanja srpskog stanovništva na Kosovu i Metohiji od albanskih paravojnih formacija.

Albanski mediji na Kosovu i Metohiji nisu poklonili mnogo pažnje informaciji koja je 18. aprila 2005. godine obznanjena – pronalazak masovne grobnice srpskih civila u pećini Volujak. Uglavnom žrtava iz orahovačkog kraja koje su jula 1998. godine pripadnici OVK oteli, mučili, ubili i bacili u jamu. U Unmikovim  dokumentima ova jama nosi oznaku FKT20. Posmrtni ostaci žrtava su ekshumirani i preneti u međunarodni patološki centar za obdukciju kod Orahovca, a DNK analize urađene su u Tuzli. Neki posmrtni ostaci žrtava su ranije ekshumirani iz masovne grobnice i sahranjeni na gradskom groblju u Peći.

Na lokaciji gde su pronađeni posmrtni ostaci nastradalih, nalaze se jame i pećine nekadašnjeg rudnika Volujak. Posmrtni ostaci su pronađeni na samom ulasku u pećinu koja se nalazi pod velikim kamenim masivom. Pećina je duboka između 20 i 30 metara, a dugačka oko kilometar. O samoj lokaciji postoji verodostojan zapis Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije: „Pećina je ... dužine oko 700 metara sa ulaznim otvorom oko 20 metara, koja se kaskadno spušta ka kraju i konusno sužava sa mestimičnim proširenjima. Dnom pećine teče potok koji je napravio pet prirodnih bunara, prečnika oko 5 metara, iz kojih se voda preliva iz jednog u drugi i nemoguće ih je preći bez dodatne opreme ... Ulazni deo pećine prekriven je većim slojem rastresite zemlje koji se tu našao neprirodno i verovatno sa ciljem da se prikriju tela, jer je ostala struktura pećine, sem tog ulaznog dela, kamenita. U samoj pećini pronađene su dve olupine od motornih vozila, više automobilskih guma i drugog otpada, kao i veća količina kostiju životinjskog porekla“. Kako bi se sakrio zločin, pripadnici OVK su preko posmrtnih ostataka žrtava bacali smeće, stare automobile, kosti uginule stoke, šut i druge otpatke.

SUDSKO-medicinskom ekspertizom je utvrđeno da je smrt kod svih žrtava bila nasilna odnosno da su ubijeni projektilima ispaljenih iz vatrenog oružja, a jedan broj i zbog dejstva mehaničkih predmeta. A sama jama nalazila se u blizini sela Dragobilje, gde je bio Glavni štab OVK. Predstavnici Misije OEBS na Kosovu i Metohiji, ali i razne diplomatske misije često su odlazili u Dragobilje radi raznih pregovora sa pripadnicima OVK.

Od 24 muškarca srpske nacionalnosti otetih sa svog ognjišta u selima Retimlje i Opteruša, posmrtni ostaci za 23 lica pronađena su u Volujku. Posmrtni ostaci otetog Mladena Kostića nikada nisu pronađeni i on je u Međunarodnom komitetu Crvenog krsta i dalje registrovan kao nestao. Van razumne sumnje, može se zaključiti da je i Mladen Kostić žrtva zločinstva pripadnika OVK.

Otmica i ubistvo meštana sela Retimlja i Opteruše predstavlja jedan od najtežih zločina pripadnika OVK izvršenih na Kosovu i Metohiji. Pronađena zloglasna masovna grobnica u Volujku je poput onih koje je ustaški pokret masovno proizvodio u Drugom svetskom ratu tokom postojanja Nezavisne države Hrvatske, a u kojima se izgubio trag mnogim pripadnicima srpskog, jevrejskog i romskog naroda. Iz volujačke grobnice ekshumirani su posmrtni ostaci žrtava, a forenzika je utvrdila da su žrtve ubijene iz vatrenog ili mehaničkog oružja odnosno da je smrt bila nasilna. Zahvaljujući sticaju srećnih okolnosti, danas imamo i brojne svedoke nesrećnih julskih događaja. Preostaje nam da vidimo da li će za Specijalizovana sudska veća u Hagu biti dovoljni svedoci, posmrtni ostaci pronađeni u kaljuzi i glibu Volujka, forenzički i drugi dokazi kako bi porodice žrtava dobile pravdu, satisfakciju i obeštećenje na koja čekaju više od dve decenije. Satisfakcija porodica žrtava i pravda biće ostvareni onda kada dođe do primerenog kažnjavanja izvršilaca, ali i vrha OVK. Nema zadovoljenja bez rasvetljavanja otimanja, ubistva i raseljavanja srpskog stanovništva opštine Orahovac i okolnih sela.n

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

NAJATRAKTIVNIJA HRVATICA BESNA: E, baš idem!