TUKLI SRBE KUNDACIMA I METALNIM ŠIPKAMA

Piše: Dr Bojan Đokić

30. 12. 2022. u 18:00

PRILIKOM odmeravanja kazne, prvostepeni sud je zaključio da Nasim Haradinaj prethodno „nije osuđivan za ista ili istovrsna krivična dela“ te da u tom pogledu ne postoji otežavajuća okolnost. Iz tog razloga je bitno da se javnost upozna sa njegovom biografijom i delovima prećutanih biografskih podataka.

ТУКЛИ СРБЕ КУНДАЦИМА И МЕТАЛНИМ ШИПКАМА

Ramuš Haradinaj u OVK uniformi

Rođen 21. maja 1963. godine u selu Glođane kod Dečana. Osnovnu školu završio je u selu Gramočelj, a srednju školu u Dečanima. Kako je Nasim sam naveo tokom svedočenja pred Specijalizovanim većima, potiče iz buntovničke porodice. Njegova familija je bila u stalnom sukobu sa vlastima.  Političkim aktivizmom protiv „jugoslovenske okupacije“ bavio se od rane mladosti. Prvi antijugoslovenski slogan napisao je oktobra 1978. godine na policijskoj stanici u Dečanima. Nasim je bio član omladinske političke grupe „Orao“, a koju  je  predvodio njegov otac. Jusuf Gervala, jedan od osnivača Nacionalnog pokreta za oslobođenje Kosova, koji je ubijen 1982. godine u Nemačkoj, bio je jedan od šestorice saradnika njegovog oca. Jusuf je bio otac Doniki Gervali Švarc, sadašnje ministarke spoljnih poslova i dijaspore u Vladi Kosova, a koja je i jedan od zamenika premijera Aljbina Kurtija.

NASIM Haradinaj je 1. aprila 1981. godine uhapšen zajedno sa svojim ocem i maloletnom sestrom tokom velikih nereda na Kosovu i Metohiji. Njegova sestra je ubrzo posle hapšenja oslobođena iz pritvora, a on i otac su poslati na suđenje. Njegov otac je pred kosovskim sudovima bio osuđen na kaznu zatvora od 15 godina, a Nasim na pet. Kaznu je odslužio u zatvorima u Leskovcu i Nišu. Posle odsluženja kazne, sa verenicom je 1985. godine pobegao u Narodnu Socijalističku Republiku Albaniju, ali su posle tri nedelje deportovani u Jugoslaviju. Proveo je neko vreme u zatvoru, a onda se iste godine oženio.

U Švedsku je ilegalno otišao 1990. godine, gde se odranije nalazio njegov brat. U Švedskoj je dobio politički azil, a četiri godine kasnije i državljanstvo. U Švedskoj je prvo radio kao prevodilac u centru za migrante, a vremenom je postao prevodilac na sudu i u policiji. Srpski jezik je naučio tokom služenja kazne u zatvorima u Republici Srbiji, pa je u Švedskoj bio sertifikovani prevodilac na dva jezika: srpsko-hrvatski i albanski. Tokom svog svedočenja u Specijalizovanim većima, tvrdio je da ni u Švedskoj nije prestajao sa radom na oslobođenju Kosova. Na Kosovo i Metohiju vratio se 1998. godine kao pripadnik OVK. Prema sopstvenom svedočenju, bio je komandant jedinice koja je bila nadležna za sela Ereč, Babaloć i Prilep. Njegov brat od strica je Ramuš Haradinaj, bivši komandant Operativne zone „Dukađini“.

TOKOM oružanog sukoba na Kosovu i Metohiji, Nasim je bio ranjen u borbi sa pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije i Vojske Jugoslavije, pa je posle ukazivanja prve pomoći prebačen u Republiku Albaniju na lečenje. Nakon toga se vratio na Kosovo i Metohiju i borio se kao pripadnik OVK. Nakon završetka oružanog sukoba na Kosovu i Metohiji, svoj rad je nastavio u Kosovskom zaštitnom korpusu, koji je formiran posle rasformiranja OVK. Postao je 2017. godine zamenik Hisnija Gucatija, predsednika Udruženja ratnih veterana OVK.

Naime, ime Nasima Haradinaja pominje se na više mesta u presudama Haškog tribunala kojim je Ramuš Haradinaj oslobođen odgovornosti za zločine izvršene tokom 1998. godine. Njegovo ime se pominje u slučaju pritvaranja Mijata i Dragoslava Stojanovića i Veselina Stijovića, a koji su 18. aprila 1998. godine bili žrtve pripadnika OVK. Naime, oni su bili fizički i psihički maltretirani od pripadnika OVK u selu Glođane.Vređani su na nacionalnoj osnovi, a pripadnici OVK su im, uz batinanje, ponavljali da „Kosovo pripada Albancima“ . Potom su odvedeni u kuću oca Nasima Haradinaja, a za koju je Veselin posvedočio da su je pripadnici OVK zvali Štab. Prema Mijatovom svedočenju, drugi pripadnici OVK su se Nasimu obraćali kao starešini. Tokom ispitivanja u kući oca Nasima Haradinaja, pripadnici OVK su ih tukli kundacima pušaka, palicama i metalnim šipkama. Među njima i Nasim Haradinaj.

PRITVORENICI, tokom ispitivanja su bili vređani i optuživani za razne stvari, pri čemu je pominjano njihovo srpsko poreklo. Premlaćivanje se nastavilo i posle završetka ispitivanja. U nekom trenutku, Nasim Haradinaj ih je obavestio da će biti oslobođeni. Odveo ih je do kuće Stojanovića, gde su pripadnici OVK izvršili pretres. Kada nisu pronašli oružje, vezane i sa povezima preko očiju, odveli su ih u selo Babaloć, gde im je ukazana prva pomoć. Odmah posle njihovog oslobađanja, Dragoslav je završio u bolnici u Peći, a potom je poslat u Prištinu na operaciju. Kao posledice prebijanja imao je rasprsnut želudac, slezinu i duodenum.

Takođe, prema izveštaju Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije od 4. juna 1998. godine, a koji se nalazio među dokazima koji su podneti na suđenju Ramušu Haradinaju, u kući Nasima Haradinaja u selu Glođane postojao je sud časti koji je po kratkom postupku sudio „srpskim špijunima“. Prema izveštaju, kazne streljana su u ovoj kući izrečene i dvojici otetih pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije. Radetu Popadiću i Nikoli Jovanoviću. Sud je utvrdio da su posmrtni ostaci Popadića pronađeni kod kanala u Radonjićkom jezeru. Nikola Jovanović se još vodi kao lice nestalo tokom oružanog sukoba. n

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

BORIO SAM SE ZA ŽIVOT, NJIHOV BES JE BIO SVE VEĆI I VEĆI: Nikola Rokvić je jedva izvukao živu glavu 25. dana hodočašća (VIDEO)