POTPISALI ZSO, PA TRAŽE JOŠ JEDAN POTPIS?! Kurti i Osmanijeva traže da se osudi što nema Vučićevog parafa, nude Zajednicu po svom kroju

D. STEVANOVIĆ / G. ČVOROVIĆ

24. 03. 2023. u 11:11

OBE strane pozivaju da se brzo i u dobroj veri ispuni dogovor postignut u Ohridu. Ovakva poruka, u formi zaključka, spremljena je za Evropski savet u Briselu, koji je juče zasedao zbog goruće svetske traume - rata u Ukrajini, ali nije propuštena prilika da se ukaže da dijalog Beograda i Prištine, kao i primena sporazuma, ostaju u fokusu "dvadesetsedmorke".

ПОТПИСАЛИ ЗСО, ПА ТРАЖЕ ЈОШ ЈЕДАН ПОТПИС?! Курти и Османијева траже да се осуди што нема Вучићевог парафа, нуде Заједницу по свом кроју

Foto: D.Z.

I visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Đozep Borelj rekao je juče da je svaki pokušaj da se dovede u pitanje dogovor iz Ohrida - uzaludan:

 - Nema mesta za biranje. To je celina koja mora da se sprovodi kao takva na holistički način, a EU će pomno pratiti ko ga sprovodi, a ko ne. Ja bih im savetovao da ne pokazuju prstom ni na koga, već da rade svoj posao.

Uprkos tome što identična poruka o poštovanju obaveza danima stiže i iz Vašingtona, glavnog mentora lažne države, premijer i predsednica privremenih prištinskih institucija, Aljbin Kurti i Vjosa Osmani, posle sastanka u Ohridu pokušavaju da iz dokumenata otkinu delove koji im odgovoraju. Nastavljaju s trikovima da bi izbegli formiranje Zajednice srpskih opština, sa ovlašćenjima predviđenim Briselskim sporazumom potpisanim još pre deset godina.

Pritisnut unutrašnjim previranjima, najavom protesta, posterima na kojima je prikazan kao Pinokio, i okićen nadimkom "Aljbin Zajednica", Kurti, ali i Osmanijeva pozivaju međunarodnu zajednicu da "osudi Srbiju što je odbila da potpiše evropski predlog za normalizaciju odnosa i Aneks za implementaciju".

I PARTNERI IZGUBILI AMBICIJE OKO PRIZNAVANjA

PREDSTAVNICI prištinske opozicije kritikovali su dogovor iz Ohrida, a lider DPK Memlji Krasnići rekao je da je uvek postojala Zajednica kao deo sporazuma, i dodao da se Kurti ponaša poput bivšeg predsednika SFRJ Josipa Broza Tita.

- Ipak, postoji Zajednica i uvek je bila i kada ste rekli da je nema. Međutim, ova igra rečima ima rok trajanja - poručio je Krasnići Kurtiju i istakao da je time što je obećavao da ZSO neće postojati na tzv. Kosovu ugrozio svoje glasače.
- I naši međunarodni partneri su izgubili ambicije za sporazumom o međusobnom priznavanju, jer su se u poslednje dve godine suočavali sa arogantnom osobom. SAD i EU su se odrekli finalnog sporazuma - kazao je Krasnići.
Lider Demokratskog saveza Kosova Ljumir Abdidžiku izrazio je žaljenje zbog svih ljudi koje je Kurti, kako je rekao, prevario:
- Prvo je govorio o svojih šest uslova za formiranje ZSO, zatim da će biti sprovedeno nakon međusobnog priznavanja, a onda u Ohridu razgovara o samoupravljanju srpske zajednice. Kurti je bazični sporazum pretvorio u samoupravljanje za Srbe i poseban status SPC, o kojima se više ne pregovara, jer su usvojeni i moraju biti sprovedeni.

On je juče u prištinskom parlamentu priznao da tzv. Kosovo ima svoje zakonske obaveze i da, ako želi da bude međunarodno priznato, ne može da odbije sporazume već potpisane u Briselu. Ali se njegova ZSO bitno razlikuje od one potpisane, sa čitavim spiskom konkretnih ovlašćenja.

 - Uspeo sam da izvučem najbolje, a to je samouprava srpske zajednice, bez teritorijalne autonomije i izvršnih ovlašćenja. Mi smo otvoreni da gledamo dobre primere iz Evrope, da poštujemo dobre evropske standarde i dobre prakse koji nisu zasnovani na teritorijalnosti. Odlučno smo protiv etnonacionalizma, teritorijalnog etnonacionalizma. Mi ćemo početi sa dugim procesom konsultacija i unutar Kosova i sa našim partnerima i sa nevećinskom srpskom zajednicom i drugim zajednicama. Ja nikada, nikada, ponavljam, nikada neću razmatrati nijedan model teritorijalne autonomije.

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković izjavio je da, dok se Kurti upire da pobegne od obaveze formiranja ZSO, onako kako je to predviđeno u potpisanim sporazumima iz Brisela 2013. i 2015, sve više se upliće u sopstvene laži:

 - Jasno je da onaj koji je ZSO nazivao detinjarijom, tvrdio da Briselski sporazum ne postoji u Prištini, sada ima problem da svojoj javnosti objasni zašto je u Ohridu pristao da formira ZSO prema jedino validnim dokumentima. Da je to tako, potvrđuju i međunarodni predstavnici i ne postoji ta vremenska mašina koja Kurtija može da vrati 10 godina unazad kako bi iznova napisao Briselski sporazum.

On je naglasio da kada Kurti pokušava da ospori princip formiranja ZSO, "jasno je da ga žulja činjenica da Beograd neće priznati tzv. Kosovo, kao što se neće ni saglasiti da Priština postane član UN, dok god je Vučić na čelu Srbije".

Srđan Graovac, iz Centra za društvenu stabilnost, kaže za "Novosti" da sve ove poruke iz Prištine proizilaze iz činjenice da im je veoma sužen manevarski prostor, i ukazuje da je veliko pitanje da li će i koliko još sastanaka sa međunarodnim predstavnicima Kurti moći da "preživi":

 - I predstavnici međunarodne zajednice gube strpljenje, a kad procene da na njega više ne mogu da računaju, biće pojačan pritisak da odstupi s pozicije. Kada je reč o formiranju ZSO, bio bih veoma iznenađen da Kurti to uradi. On će pokušavati da odlaže koliko je moguće, ali mislim da će na kraju pre podneti ostavku.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)