KURTI IZNEO SPISAK IMENA: Srbima sa severa KiM crta metu na čelu - označio ih kao "organizatore nereda"

Novosti online

02. 06. 2023. u 12:32

U PRIŠTINI je počela vanredna sednica skupštine privremenih institucija na kojoj se raspravlja o situaciji na severu Kosova i Metohije.

КУРТИ ИЗНЕО СПИСАК ИМЕНА: Србима са севера КиМ црта мету на челу - означио их као организаторе нереда

Foto: Profimedia

Premijer privremenih institucija Aljbin Kurti iskoristio je sednicu da targetira Srbe koji žive na Kosovu i Metohiji, navodeći spisak njihovih imena i optužujući ih za nerede u Zvečanu.

Kurti je objavio imena nekih od ljudi za koje je rekao da su glavni organizatori nereda na severu poslednjih dana.

Prema njegovim rečima, glavnu ulogu u organizovanju demonstranata imaju „pripadnici nelegalne formacije takozvane „civilne odbrane“ i bivši pripadnici kosovske policije“.

„Ovi protesti su nam, uprkos svoj zlobi, poslužili da izvršimo valjane identifikacije“, rekao je on u skupštini.

Održavanje vanredne sednice i podnošenje izveštaja o situaciji na severu od premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija zatražile su dve opozicione partije - Demokratska partija Kosova i Demokratski savez Kosova.

Situacija u tri opštine na severu KiM - Zvečan, Zubin Potok i Leposavić, eskalirala je kada su tzv. specijalne jedinice kosovske policije upale u opštinske zgrade 26. maja.

Srbi od ponedeljka protestuju i zahtevaju povlačenje specijalaca, te da gradonačelnici Albanci, izabrani na izborima koje su Srbi bojkotovali, ne dolaze u njihove opštine i da budu oslobođeni Radoš Petrović i Dušan Obrenović koji su privedeni na protestu u ponedeljak u Zvečanu.

(Sputnjik)

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (48)